Φεστιβάλ Αιγών: «Στους δρόμους του Αλέξανδρου»

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

Βεργίνα και Αρχαίο Θέατρο Μίεζας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Φεστιβάλ Αιγών

«Στους δρόμους του Αλέξανδρου»

20-21-22 Αυγούστου 2021

Τοποθεσία : Βεργίνα και Αρχαίο Θέατρο Μίεζας

Το όραμα του πρώτου διεθνούς Φεστιβάλ Αιγών με έδρα τη Βεργίνα, γίνεται πραγματικότητα.

Σε αυτό το μουσικό συναπάντημα θα περιδιαβούμε τις χώρες που κατέκτησε ο Μεγάλος Στρατηλάτης Αλέξανδρος, σεβόμενος τις παραδόσεις την ιστορία και την τέχνη τους.

Στόχος του Φεστιβάλ Αιγών είναι να παρουσιαστεί η μουσική ποικιλομορφία των περιοχών αυτών, με πρωτεργάτη τον διεθνούς φήμηςΑρμένιο μουσικοσυνθέτη Haig Yazdjian και την ορχήστρα του, και καλεσμένους σημαντικούς σολίστ, διακεκριμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα έρθουν στη χώρα μας αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών και στο Αρχαίο Θέατρο της Μίεζας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο, με όχημα και ιχνηλάτη τη μουσική.

Εκεί θα ακουστεί η ηχώ των αρχαίων πολιτισμών που αναπτύχθηκαν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον Δούναβη έως τον ζωοδότη Νείλο και από την Μεσοποταμία έως τις παρυφές του ιερού Γάγγη.

Η ιστορία, η κουλτούρα η ετερογένεια, τα μυθικά επιτεύγματα και τα πάθη των λαών τριών ηπείρων σφυρηλάτησαν τη λαϊκή μουσική των χωρών που θα εκπροσωπηθούν στο Φεστιβάλ Αιγών, από άξιους δεξιοτέχνες που φέρουν αυτή την πολύτιμη παράδοση. Μια κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει προέλθει από αυτό το μεγάλο χωνευτήρι των πολιτισμών, των θρησκειών, των ετερόκλητων συμμαχιών και των άγριων συγκρούσεων.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα ξετυλιχθεί το αόρατο νήμα των αμφίπλευρων επιρροών που σμίλεψαν υπομονετικά και εντέλει διαμόρφωσαν, τις τόσο διαφορετικές μα και τόσο συγγενικές, εθνικές μουσικές των λαών και αποτέλεσαν διαχρονικά τη γέφυρα που τους συνδέει.

Το φεστιβάλ Αιγών ευελπιστούμε να αποτελέσει την αφετηρία για μοναδική εμπειρία, αφού θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από κοντά μερικούς από τους σημαντικότερους σολίστ που έχουν γαλουχηθεί με τον ήχο της Ανατολής, με την καλλιτεχνική υπογραφή του Haig Yazdjian.

Πρόγραμμα

Παρασκευή 20 Αυγούστου / 9.00μ.μ.
Βεργίνα, Πλατάνια
Μουσειο Βασιλικών Τάφων, Βεργίνα


Περσία, Αίγυπτος

Omit Tahmasebpour / σαντούρι
Haig Yazdjian /
ούτι - φωνή

Τραγούδι για την Αλεξάνδρεια

«Δύο θάλασσες δύο λιμάνια

Εκεί που αγάπησα τον λαό της Αλεξάνδρειας

Όσο κι αν μου λέγανε για την ομορφιά της ...για την απερίγραπτη ομορφιά της

Αγαπώ την Αλεξάνδρεια»

Την Παρασκευή 20 Αυγούστου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει έναν από τους σημαντικότερους σολίστ στο σαντούρι, τον Omit Tahmasebpour, όπου θα παρουσιάσει ήχους και μουσικές από την Περσία.

Επίσης ο Haig Yazdjian μαζί με την εξαμελή ορχήστρα του θα μας ταξιδέψει με το ούτι και την φωνή του στην Αίγυπτο Στην πρώτη αυτή εμφάνιση θα συμμετέχουν ο CiroMontanari με την ινδική τάμπλα & ο Efren Lopez με το αφγανικό ραμπάπ και θα μας μεταφέρουν σε περιοχές και πόλεις από τις οποίες πέρασε ο Μ. Αλέξανδρος.

Δύο λαμπροί αρχαίοι πολιτισμοί που συνυπήρξαν στους αιώνες, διανύοντας περιόδους ειρήνης, εμπορικών συναλλαγών αλλά και συγκρούσεων για την ηγεμονία της Μέσης Ανατολής, θα συναντηθούν μέσω της παραδοσιακής τους μουσικής σε μία βραδιά που επιβεβαιώνει ότι η σχέση που αναπτύσσουν οι λαοί μέσω της τέχνης τους επιβιώνει αλώβητη στον χρόνο, σε αντίθεση με τις διαφορές τους που βυθίζονται στη λήθη.

Συμμετέχουν οι μουσικοί

Τάσος Πούλιος - κανονάκι

Γιώργος Κοντογιάννης - λύρα

Ταξιάρχης Γεωργούλης - ούτι

Νίκος Παραουλάκης - νέυ

Απόστολος Σιδέρης - κοντραμπάσο

Φοίβος Αποστολίδης - κρουστά

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021
Μίεζα, Αρχαίο Θέατρο

Αφγανιστάν, Ινδία, Ιορδανία, Λίβανος

Elenore Fourniau / έγχορδα ανατολής - φωνή


Efren Lopez / αφγανικό ραμπάπ
Ciro Montanari / ινδική τάμπλα

Το Σάββατο 21 Αυγούστου το Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας. Εκεί οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν την Elenore Fourniau που μαζί με την εξαμελή ορχήστρα θα μας παρουσιάσουν τραγούδια από το Αφγανιστάν σε συνοδεία με το αφγανικό ραμπάπ του Efren Lopez και την ινδική τάμπλα του Ciro Montanari.

Ο HaigYazdjian θα ερμηνεύσει τραγούδια από την Ιορδανία και το Λίβανο, χώρες στις οποίες επίσης άφησε το αποτύπωμά του ο Μ. Αλέξανδρος.

Η αρχαία Βακτριανή η μυθική χώρα των πενήντα ανυπότακτων εθνοτικών ομάδων και θέατρο άπειρων επιδρομών και κατακτήσεων, θα εκπροσωπηθεί εδώ από μία αρχέγονη γοητευτική μουσική, που η αρχή της χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Θα συναντήσει το πλέον μελωδικό όργανο κρουστό στον κόσμο, την ινδική τάμπλα που καθηλώνει και ταξιδεύει τον ακροατή πίσω στον χρόνο και τον ήχο των πρόδρομων συγγενικών της οργάνων, που ηχούσαν στην αχανή χώρα 2.500 χρόνια πριν και πιθανόν ο στρατηλάτης να είχε απολαύσει στις νικητήριες γιορτές του.

Συμμετέχουν οι μουσικοί

Τάσος Πούλιος - κανονάκι

Γιώργος Κοντογιάννης - λύρα

Ταξιάρχης Γεωργούλης - ούτι

Νίκος Παραουλάκης - νέυ

Απόστολος Σιδέρης - κοντραμπάσο

Φοίβος Αποστολίδης - κρουστά

Χορός Attan (ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ)

Το Αττάν είναι μια μορφή χορού που προέρχεται από την εθνοτική ομάδα των Παστούν. Προερχόμενος από το σημερινό ανατολικό Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε στις σημερινές παστούν περιοχές του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Το Αττάν ξεκίνησε ως λαϊκός χορός που διεξάγεται από τους παστούν σε περιόδους πολέμου ή κατά τη διάρκεια γάμων ή άλλων εορτασμών (αρραβώνες, Ναβρόζ και άτυπες συγκεντρώσεις). Σήμερα θεωρείται ο εθνικός χορός του Αφγανιστάν, και είναι ένας ειδικός τύπος χορού που εκτελείται από έναν θίασο 50 έως 100 χορευτών οι οποίοι κουνάνε μαντήλια στον αέρα ενώ οι μουσικοί χτυπούν τύμπανα.

Κυριακή 22 Αυγούστου
Βεργίνα
Μουσείο Βασιλικών Τάφων

Ιράκ, Συρία, Αρμενία, Κουρδική μουσική, Μουσικές του Εύξεινου Πόντου

Elenore Fourniau
Γιάννης Τσανασίδης
Haig
Yazdjian

Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, Κυριακή 22 Αυγούστου ο Haig Yazdjian θα μας δημιουργήσει ένα μουσικό ταξίδι με αφετηρία το Ιράκ και έπειτα θα μας μεταφέρει στη Συρία και την Αρμενία, συνοδευόμενος πάντα από την ορχήστρα του.

Σημαντική η παρουσία του ανερχόμενου καλλιτέχνη Γιάννη Τσανασίδη, που με την ποντιακή λύρα του θα οδηγηθούμε νοερά στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Μαζί τους η Elenore Fourniau με ήχους από το Κουρδιστάν, το τότε Αρμπίλ, για να κλείσουν μαζί το τριήμερο αφιέρωμα στη νικητήρια διαδρομή του Μ. Αλεξάνδρου, που έχει μείνει στην ιστορία ως ο μοναδικός αήττητος στρατηγός.

Μία νοερή διαδρομή στις χώρες της Μεσοποταμίας, την Αρμενία και τα παράλια της Μαύρης θάλασσας, μουσικές που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους επί αιώνες, μοιράζονται και τραγουδούν την μοίρα των πολύπαθων περήφανων λαών τους, που νοσταλγούν τις πατρογονικές εστίες ή ονειρεύονται την πολυπόθητη ελευθερία.

Μουσικές που αντικατοπτρίζουν την ιστορία και τον μύθο.

Συμμετέχουν οι μουσικοί :

Τάσος Πούλιος - κανονάκι

Γιώργος Κοντογιάννης - λύρα

Ταξιάρχης Γεωργούλης - ούτι

Νίκος Παραουλάκης - νέυ

Απόστολος Σιδέρης - κοντραμπάσο

Φοίβος Αποστολίδης - κρουστά

Μπινγκιόλ (ΑΡΜΕΝΙΑ)

Μπινγκιόλ υπήρξε τ όνομα ενός ορεινού χωριού στη Δυτική Αρμενία (σημερινή Τουρκία) ένα από αυτά που καταστράφηκαν και οι κάτοικοι τους αφανίστηκαν το 1925 με τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Στο παραδοσιακό αυτό τραγούδι ένας οδοιπόρος πηγαίνοντας προς το Μπινγκιόλ, περιγράφει με λεπτομέρεια την γλυκιά άνοιξη της φύσης που αντικρύζει, το πράσινο, την χαρά των ζώων, τη δροσιά του νερού. Μέσα σε όλη αυτή την ευφορία βιάζεται να πάρει να βρει μια άλλη άνοιξη, μια όμορφη μελαχρινή αγαπημένη που ονειρεύεται. «Χάθηκα», λέει ρωτώντας μια ντόπια χωρική «και είμαι ξένος στο τόπο αυτό, πες μου αδερφή, ποιος είναι ο δρόμος για το Μπινγκιόλ;»

Fogel - nachel (ΙΡΑΚ)

Σε αυτό το παραδοσιακό, ιρακινό τραγούδι αγάπης, ο εραστής περιγράφει την αγαπημένη του παρομοιάζοντας το πρόσωπό της με το φεγγαρόφως, ψηλά, επάνω από ένα φοινικόδεντρο μακριά από αυτόν... άπιαστη, απλησίαστή...


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΓΩΝ

Καλλιτεχνική Δ/νση: Haig Yazgjian
Aρχική Ιδέα - Συντονισμός & Οργάνωση: Νανά Καραγιαννίδου
Οικονομική Διαχείριση: Δημήτρης Ταρατσίδης, Ειρήνη Σαββίδου, Ξένια Πέτρου
Παραγωγή - προβολή: Melodica Art Productions / Παναγιώτης Κακαράς και Μαρία Βλάχου
Ηχοληψία: Γιώργος Ανδρεόπουλος
Εκτέλεση Παραγωγής: Στέλλα Χρυσοπούλου, Παναγιώτης Πελαλίδης, Κώστας Τυφλίδης, Λάζαρος Αβραμίδης, Πόπη Χρυσοπούλου, Ελένη Παλαπανίδου, Ευθύμης Σεραφείμ
Μηχανοργάνωση: Δημήτρης Καρατόλιος
Νομική Υποστήριξη: Δημήτρης Σαββουλίδης
Γραμματεία: Βέρρος Δημήτρης, Θάνος Ζυγουλιάνος, Χαρά Γαβρίδου,
Εκπαιδευτικά τμήματα ΚΕΠΑ: Όλγα Μυλωνά
Γενικών Καθηκόντων: Γιώργος Νιώπας

Διοργάνωση - Παραγωγή: ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

Συνδιοργάνωση : Δήμος Νάουσας - Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Συμμετοχή στην οργάνωση Παραγωγής: Melodica Art Productions



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΕΣΤΙΒΑ ΑΙΓΩΝ
«Στους δρόμους του Αλέξανδρου»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
Μουσειο Βασιλικών Τάφων, Βεργίνα

ΣΑΒΒΑΤΟ  21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
Αρχαίο Θέατρο Μίεζας

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021
Μουσειο Βασιλικών Τάφων, Βεργίνα


ΕΙΣΟΔΟΣ
Δωρεάν με δελτία εισόδου

ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ
TICKET SERVICES
- online: www.ticketservices.gr

E-TICKET
Τα δελτία εισόδου διανέμονται σε μορφή PDF και μπορούν να εκτυπωθούν ή να αποθηκευτούν σε κινητό τηλέφωνο, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΩΝ ΕΙΣΟΔΟΥ
κάντε κλικ εδώ
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ