Η κοινωνία της Αρχαίας Ελλάδας ανέπνεε στον ρυθμό συζητήσεων, επιχειρημάτων και αντιπαραθέσεων. Θεμέλιο της κοινωνίας αυτής, που γέννησε τη Δημοκρατία, ήταν ο Διάλογος, δημόσιος και ιδιωτικός. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να επανεξετάσουμε τη θεμελιώδη έννοια του Διαλόγου, μια που Θέση, Αντίθεση και Σύνθεση είναι οι τρεις πυλώνες κάθε ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Οι αντικρουόμενες ιδέες είναι αναπόφευκτες, η σύνθεσή τους όμως, εφικτή.
Στις 5 συναυλίες μας - Θέση, Αντίθεση, Διάλογος, Συμφιλίωση και Σύνθεση - θέλουμε να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό μέσω της μουσικής. Η τέχνη έχει την ικανότητα να αναδεικνύει τις ομοιότητες μεταξύ φαινομενικά ασυμβίβαστων αντιθέσεων και ιδιαίτερα η μουσική δωματίου είναι η ουσία του μουσικού διαλόγου με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό.
Ο Διάλογος μπορεί να έχει πολλά σχήματα και μορφές, αλλά όλα απευθύνονται στη νόηση και το συναίσθημα.
H θέση και η άρση ως αντίστιξη προκαλούν την Σύνθεση που είναι η Αρμονία.
Ο Απόλλων και ο Διόνυσος εκπροσωπούν εδώ την αντίστιξη μεταξύ της Λογικής κ του ενστίκτου που παράγοντας ένα έργο Τέχνης, δημιουργούν μια καθ' όλα Μουσική σύνθεση, είτε είναι αρχαίο Δράμα είτε είναι Μουσικό Συμφωνικό έργο.