Πατατάκι μες τη ζάχαρη
του 'Αλαν Μπέννετ
Το "πατατάκι μέσα στη ζάχαρη" είναι ένα απο τα έργα του γνωστού Άγγλου δημιουργού (θεατρικού συγγραφέα,σεναριογράφου,ηθοποιού) Άλαν Μπέννετ.
Είναι ένας απο τους τέσσερις μονόλογους από το βιβλίο του με τίτλο "
Talking heads". Γράφτηκε και ηχογραφήθηκε για την τηλεόραση του BBC το 1987. Από τότε έχει παιχτεί στο εξωτερικό αρκετές φορές. Στην Ελλάδα είναι η τρίτη.
Υπόθεση:
Ο Γκράχαμ, ένας Άγγλος εργένης πενηντάρης, ζει μια ιδιαίτερη, αλλά ήσυχη και κατά τους τύπους ζωή, προσκολλημένος ακόμη στη μητέρα του. Αυτή την οικογενειακή γαλήνη, έρχεται να διαταράξει μια απρόσμενη συνάντηση στο δρόμο με ένα παλιό φλερτ της μητέρας που αναζοπυρώνεται και φτάνει στα πρόθυρα του γάμου. Οι εξελιξεις αυτές απειλούν τη ζωή και τον εύθραυστο ψυχισμό του, ιδιαιτέρως μπροστά στην προοπτική να εξαναγκαστεί να μετακομίσει από το σπίτι του ώστε να ζήσει εκει η μητέρα με το νέο της σύζυγο. Για καλή τύχη του Γκράχαμ, η μοίρα αποφασίζει να τον σώσει ώστε να συνεχίσει τη φυσιολογική αν και νοσηρή ζωή του, υπό την γλυκιά “τυρανία”
της μητέρας του.
“Το πατατάκι μες τη ζάχαρη, είναι ένα κωμικό θρίλερ, με ιδιόμορφο χιούμορ και στοιχεία "νουαρ" κατά την εξέλιξη του οποίου μέσω της υποκριτικής και της μουσικής δημιουργούνται ξεχωριστά σκηνικά και εσωτερικά μονοπάτια προσφέροντας στο θεατή μια μη ρεαλιστική απολαυστική παράσταση. “ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΑΝ Η ΜΙΜΗΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ; Το αστικό οικοδόμημα του Γκράχαμ δουλεύει ρολοι ,μέσω της αέναης επανάληψης και της ενεργοποίησης των νευρώσεων του. Δεν υπάρχει κανένας υπαρξιακός προβληματισμός για την κοινωνία και την ηθική η τις αξίες της.
Όταν όμως αυτό διαταράσεται μέσω της διακοπής της μίμησης του, τότε οι νευρώσεις που αποτελούν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του, απορυθμίζονται. Εμφανίζεται τότε ο φόβος για το καινούργιο, μια αναζήτηση του πραγματικού εαυτού. Αλλά αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο ο Γράχαμ δεν έχει καμία προπαιδεία, καθώς αδυνατεί να απαλλαγεί απο τις νευρώσεις του. Με το κωμικο-τραγικό να συντελείται από την ανάγκη για την διατήρηση της κανονικότητας που είναι μεγαλύτερη από την ανάγκη για ελευθερία. Ίσως 'οταν η μίμηση σταματήσει, πάψει και η τραγωδία.
Συντελεστές:
Σκηνοθέτης/ηθοποιός: Βασίλης Νανάκης
Μετάφραση: Ερίκος Μπελλιές
Πρωτότυπη μουσική/Μουσικός επί σκηνής: Μικές Σακελλίου
Σκηνικά: Χρήστος Καραμέρος
Σχεδιασμός φωτισμού: Αχιλλέας Τσιαμάντας
Κατασκευή ρούχων: Άννα Ντιντή
Φωτογραφίες: John De Paro
Αφίσα: Βιργινία Μπαράκου
Επιμέλεια προώθησης: Βίκυ Φίλιππα
Παραγωγή: Θέατρο Επίκεντρο QuantumBody - Athens Butoh Dance Group