2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο
Ιστορικός χώρος
Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου
Φιλελλήνων 27 – Σύνταγμα
Η Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου στο Σύνταγμα, φιλοξενεί μια πρωτότυπη σειρά συναυλιών που θα διαρκέσει ολόκληρο τον χρόνο, σε έναν χώρο περίφημης ακουστικής, που αγκαλιάζει όλα τα είδη της μουσικής. Με καλεσμένους μια πλειάδα Ελλήνων καλλιτεχνών, τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό, οι διοργανωτές παρουσιάζουν έργα του κλασικού ρεπερτορίου καθώς και μουσικές του κόσμου όλων των εποχών, δημιουργώντας μια μοναδική οικειότητα μεταξύ ερμηνευτών και κοινού.
Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρα 21:00 Γιώργος Γουμενάκης, μαντολίνο
Γεράσιμος Χοϊδάς, τσέμπαλο
"..con stile barocco & classico
Mandolino e Clavicembalo"
O μαντολινίστας Γιώργος Γουμενάκης και ο τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, μας προσκαλούν σε μια μαγευτική διαδρομή με οδηγούς ιστορικά όργανα εποχής, όπως το mandolino lombardo, που εμφανίζεται στις αρχές του 18αι., το mandolino napoletano, με την γνώριμη χαρακτηριστική μελωδική του χροιά, το mandolino bresciano - cremonese, άρρηκτα συνδεδεμένου με την καλλιτεχνική παραγωγή συνθετών της βόρειας Ιταλίας, και. φυσικά το τσέμπαλο, εφεύρεσης πιθανότατα του όψιμου Μεσαίωνα! Η συνύπαρξη τσέμπαλου και μαντολίνου στο 18ο αιώνα δεν ήταν τόσο σπάνια όσο φαντάζει σήμερα. Σε όλη τη διάρκεια του αιώνα, το τσέμπαλο ήταν το κυρίαρχο πληκτροφόρο όργανο συνοδείας και μουσικής δωματίου.
Πώς αλλιώς, παρά μόνο "γλυκά", θα μπορούσε να κλείσει το αισθαντικό αυτό μουσικό ταξίδι. Με το πέρας της συναυλίας, και στην παραδεισένια όαση του κήπου της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου, θα απολαύσουμε μια σπάνια γευσιγνωστική εμπειρία γλυκών από την εποχή των συνθετών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ! Πώς, πιθανόν, να έκλεινε την ημέρα του ο Scarlatti μετά από πολλές ώρες συνθετικού έργου; Πώς ο Beethoven μπορεί να συνδύασε στο μυαλό του την "γλυκιά" φωνή του μαντολίνου με τις εκλεπτυσμένες γεύσεις των σαλονιών της Βοημίας. Η Κατερίνα Κυπραίου και οι Ζαχαρομαγείες της, με συνταγές από τον 17ο, τον 18ο ως και τον 19ο αιώνα, θα μας προσφέρουν μια γευστική και εικαστική απάντηση σε μιά ... Ζαχαρομαγική βραδιά!
Με αφετηρία του ταξιδιού δυο σονάτες του Domenico Scarlatti, που φαίνεται πως συνθέτει επηρεασμένος από το μουσικό περιβάλλον της Φλωρεντίας, μέσα στο οποίο κινούνταν μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μαντολίνου, στροβιλιζόμαστε γύρω από το αρχαίο θέμα της Τρέλλας (Follia), ενός από τα παλαιότερα μουσικά θέματα στην Ευρώπη με καταγωγή την Πορτογαλία, και βρισκόμαστε στο Λονδίνο, όπου ο νεαρός συνθέτης J. N. Hummel γοητεύεται από την δεξιοτεχνία ενός Ιταλού βιρτουόζου μαντολινίστα και γράφει την Grande Sonata για μαντολίνο και τσέμπαλο. Ο Beethoven επισκέπτεται την Πράγα και έρχεται σε επαφή με την αριστοκρατική οικογένεια της πόλης Clam-Gallas, η οποία κατέχει εξέχουσα θέση στον φιλόμουσο κύκλο της Βοημίας. Μέλος της αποτελεί η Giuseppina Clary, ερασιτέχνης τραγουδίστρια και μαντολινίστρια στην οποία ο συνθέτης θα αφιερώσει την άρια "Ah perfido!" και δύο μικρά κομμάτια για μαντολίνο και τσέμπαλο ως ανάμνηση της πρώτης του επίσκεψης. Στην συναυλία της Τετάρτης 18 Μαΐου, θα ακούσουμε ένα από τα πιο σημαντικά έργα του συνθέτη για μαντολίνο, ένα υπέροχο θέμα με παραλλαγές.
Ο Γιώργος Γουμενάκης σπούδασε μαντολίνο στο Κονσερβατόριο "G. Verdi" του Μιλάνου, με τον Ugo Orlandi. Ίδρυσε το Αθηναϊκό Κουιντέτο "Δημήτρης Δούνης" και επανασύστησε την Αθηναϊκή Μανδολινάτα "Νικόλαος Λάβδας". Έχει συμπράξει με ορχήστρες και έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως, μεταξύ άλλων, με τους Solisti Veneti και τον μαέστρο Claudio Scimone, στο Veneto Festival για την παγκόσμια ημέρα της μουσικής, και στο Teatro Olimpico di Vicenza.
Ο Γεράσιμος Χοϊδάς έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο πολύπλευρους Έλληνες ερμηνευτές πληκτροφόρων οργάνων. Συμμετέχοντας στα σημαντικότερα μουσικά σύνολα αλλά και ως τσεμπαλίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής, συνέβαλε στην καθιέρωση της ερμηνείας παλαιάς μουσικής με όργανα εποχής. Εμφανίζεται σε ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου, φωνητικής μουσικής και συμπράττει με ορχηστρικά σύνολα, όπως, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Καμεράτα, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων. Διευθύνει το φωνητικό σύνολο παλαιάς μουσικής Corpus Minor από την ίδρυσή του (2013), παρουσιάζοντας, πολλές φορές για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, έργα μπαρόκ μουσικής για τσέμπαλο, καντάτες, μοτέτα, Lieder γνωστών και λιγότερο γνωστών συνθετών.