«ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ - Τενν και Άννα»
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Ειδικά Διαμορφωμένος Υπόγειος Χώρος
6 Οκτωβρίου 2023 στις 20:30
Είσοδος δωρεάν
Στην Αθήνα για μια μόνο παράσταση, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στις 6 Οκτωβρίου 2023,
το καθηλωτικό έργο του Φράνκο Ντ' Αλεσσάντρο.
Μετά από ένα κύκλο παραστάσεων που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στη Λευκωσία το έργο του Φράνκο Ντ' Αλεσσάντρο ταξιδεύει στην Αθήνα όπου θα παρουσιαστεί για ένα μόνο βράδι στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη στις 6 Οκτωβρίου 2023 στις 20.30.
Συμπληρώνοντας δέκα χρόνια δημιουργικής πορείας, ο Πολυχώρος ΕΣΤΙΑ, ένα «μικρό θέατρο με μεγάλο εκτόπισμα» όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα, παρουσίασε για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα το έργο του Ιταλοαμερικανού συγγραφέα Φράνκο Ντ' Αλεσσάντρο «Νύχτες στη Ρώμη - Τενν και Άννα».
Το έργο αναφέρεται στη θυελλώδη σχέση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη θεατρική και κινηματογραφική τέχνη: τον αμερικανό θεατρικό συγγραφέα Τενεσί Ουίλιαμς και την Ιταλίδα ηθοποιό Άννα Μανιάνι.
Το έργο ξεκίνησε την επιτυχημένη πορεία του Off-Broadway το 2002. Γοήτευσε κοινό και κριτικούς στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και εξακολουθεί να παρουσιάζεται σε θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο. Προτάθηκε για 46 βραβεία ενώ υπάρχει η προοπτική να μεταφερθεί και στον κινηματογράφο.
Η μετάφραση στα ελληνικά ανήκει στη Χλόη Βερίτη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ στη σειρά «Παγκόσμιο Θέατρο». Γράφει ο σκηνοθέτης της παράστασης (και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολυχώρου ΕΣΤΙΑ) Άγις Παίκος στον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης:
«Είκοσι περίπου χρόνια πριν, είχα διαβάσει ένα άρθρο σε κάποιο ξένο περιοδικό για ένα θεατρικό έργο που παιζόταν στο Μπροντγουαίη με θέμα τη σχέση δυο ανθρώπων που σφράγισαν τη θεατρική και κινηματογραφική τέχνη του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Τα έργο του Φράνκο Ντ' Αλεσσάντρο «Νύχτες στη Ρώμη» αναφερόταν στη θυελλώδη σχέση του Τενεσί Ουίλλιαμς και της Άννας Μανιάνι και μου κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον. Έκανα μια πρώτη έρευνα στο διαδίκτυο, ψάχνοντας το κείμενο αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό. Ζήτησα από φίλους στη Νέα Υόρκη να ψάξουν στα πιο γνωστά βιβλιοπωλεία της πόλης αλλά, δυστυχώς, ούτε αυτή η προσπάθεια έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάποια χρόνια αργότερα παρακολούθησα μια σειρά σεμιναρίων που είχε διοργανώσει ο φίλος Χάρης Μαυρομιχάλης με ομιλήτρια τη χαρισματική ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό Ολυμπία Δουκάκη (1931-2021). Σε κάποια από τις πολλές περί θεάτρου και κινηματογράφου συζητήσεις μαζί της αναφέρθηκε το έργο αυτό καθώς και το όνομα του συγγραφέα ο οποίος -όπως διαπίστωσα- ήταν φίλος και συνεργάτης της. Έγινε μια πρώτη διαδικτυακή επαφή μαζί του και διαπιστώνοντας πως είχαμε κοινούς φίλους και κοινές αναφορές φτάσαμε σε μια συμφωνία: να μεταφραστεί το έργο στα ελληνικά και να παιχτεί για πρώτη φορά στην ελληνική επικράτεια στον θεατρικό χώρο που δημιούργησα με πολύ κόπο και πολύ μεράκι: τον Πολυχώρο ΕΣΤΙΑ, στη Λευκωσία. Με συγκινεί το ότι φτάσαμε ως εδώ με τον Φράνκο Ντ' Αλεσσάντρο, έναν ευαίσθητο, ταλαντούχο συγγραφέα με ακαδημαϊκό υπόβαθρο και γνώση της ανθρώπινης φύσης. Το έργο του «Νύχτες στη Ρώμη: Τενν και Άννα» δεν είναι απλά ένα έργο που καταγράφει την περίπλοκη σχέση ενός δημιουργού με μια καλλιτέχνιδα που παίρνει τη θέση της Ομηρικής μούσας στη ζωή του αλλά είναι ένα έργο που κάνει μια βαθιά τομή στην ακόμη πιο περίπλοκη φύση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και τη συναρπαστική κλίμακα των αποχρώσεών της».
Προλογίζοντας την ελληνική έκδοση ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει:
«Έγραψα το έργο αυτό με σκοπό να φωτίσω δυο από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Θέλησα να ανάψω έναν σπινθήρα για τη νέα γενιά για να μελετήσει τα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς και τις ταινίες της Άννα Μανιάνι. Και αν, όπως είπε κάποτε ο Τενεσί «ένα έργο θα πρέπει να είναι τα δίχτυα που στήνεις για να παγιδέψεις την αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης», ελπίζω να έχω δημιουργήσει ένα έργο που έχει παγιδέψει μια τέτοια αλήθεια, που να αφυπνίζει το μυαλό σας και να κατακτά την καρδιά σας».
Ας σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τον θάνατο του Ουίλιαμς (25/2/83) και πενήντα από τον θάνατο της Μανιάνι (26/9/73).
Συντελεστές:
Μετάφραση: Χλόη Βερίτη
Ερμηνεύουν: Φάνη Πέτσα, Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Σάββας Προδρόμου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μόνικα Μακρυγιάννη
Επιμέλεια Ιταλικών διαλόγων: Λουτσία Γκράσσο
Σκηνοθεσία: Άγις Παίκος
Έγραψαν για την παράσταση:
«Στην πλήρως πειστική αναπαράσταση τού άκρως ενδιαφέροντος κειμένου, σε υποδειγματική και άκρως λειτουργική μετάφραση της Χλόης Βερίτη (και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Δωδώνη) συνέβαλε τόσο το σκηνικό (που προεκτεινόταν και πέραν της σκηνής) όσο και η αυτοθυσιαστική ερμηνεία των δύο ηθοποιών που κονταροχτυπιούνται σαν μονομάχοι σε ρωμαϊκή αρένα εξαντλώντας όλη την γκάμα τού ανθρώπινου θυμικού και νοητικού χωροχρόνου».
-Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας (απόσπασμα από κριτικό σημείωμα)
«Η σκηνογραφία, ο φωτισμός, τα κοστούμια και η επένδυση με ιταλικά τραγούδια εποχής και μουσική τζαζ/μπλουζ στα ανάλογα σκηνικά μέρη ταξιδεύουν τους θεατές στην υποβλητική ατμόσφαιρα ανέλιξης των δραματικών επεισοδίων. Αλλά και την ψυχή τους έδωσαν επί σκηνής ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης και η Φάνη Πέτσα με ερμηνευτικές κορυφώσεις πειστικής αληθοφάνειας, αισθαντικής έκφρασης και επικοινωνιακής ενσυναίσθησης στους ρόλους τους. Μια φαντασμαγορική παράσταση, που αξίζει να παραταθεί, για να την παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εραστές της άριστης σκηνοθεσίας σε έργα πρωτοϊδωμένα».
-Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή(απόσπασμα από κριτικό σημείωμα)
«Η παράσταση υπηρετήθηκε από τις ερμηνείες δυο ηθοποιών κλάσης, που υποδύονται ιδανικά τον Τ. Ουίλλιαμς και την Α. Μανιάνι. Ο σύνθετος ρόλος του ηθοποιού - αφηγητή ευτύχησε να ερμηνευθεί από ένα πολύ άξιο ηθοποιό: ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης έδωσε έξοχα όλη τη γκάμα των συναισθημάτων, συνεχών εξάρσεων και μεταπτώσεων του ψυχισμού του Τενν. Το παίξιμό του, ένα μείγμα δύναμης και ευαισθησίας, ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις πολλές απαιτήσεις του δύσκολου ρόλου.
Η Φάνη Πέτσα γεμίζει τη σκηνή με την εκρηκτική παρουσία της ερμηνεύοντας θαυμάσια την Άννα με εσωτερικότητα, δυναμισμό, ζωντάνια και χιούμορ-δεν παίζει, είναι η Άννα. Με πλούσια εκφραστικότητα και μεγάλη συναισθηματική κλίμακα η ηθοποιός έπλασε μια αξέχαστη Άννα Μανιάνι. Ένα θεατρικό pas de deux που οπωσδήποτε εγγράφεται στο ενεργητικό της τρέχουσας θεατρικής δημιουργίας στον τόπο μας.
Εξαίρετη η μετάφραση της Χλόης Βερίτη που φώτισε όλη τη δύναμη και τον λυρισμό του έργου με πολύ λεπτούς τόνους»
Αριστόδημος Αναστασιάδης (απόσπασμα από κριτικό σημείωμα).
Βιογραφικά συντελεστών:
ΦΡΑΝΚΟ ΝΤΆΑΛΕΣΣΑΝΤΡΟ Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ποιητής με Ιταλική και Ιρλανδική καταγωγή και μένει στη Νέα Υόρκη όπου διδάσκει θεατρολογία ως επισκέπτης καθηγητής θεατρολογίας σε κολλέγια και πανεπιστήμια. Έγραψε πολυάριθμα θεατρικά έργα, πολλά κινηματογραφικά σενάρια αλλά και ποίηση. Πολλά από τα έργα του έχουν λάβει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Το έργο «Νύχτες στη Ρώμη» έχει συμπεριληφθεί στα «Καλύτερα Θεατρικά Έργα του 2002» και ήταν υποψήφιο για πολλά βραβεία. Είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Νέα Υόρκη το 2002 και στο Λονδίνο το 2004. Έκτοτε έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και συνεχίζει να ανεβαίνει σε πολλές χώρες σε θέατρα, αλλά και σε πανεπιστήμια ενώ ήταν υποψήφιο για περισσότερα από 46 διεθνή βραβεία. Σύντομα αναμένεται και η κινηματογραφική του εκδοχή.
ΧΛΟΗ ΒΕΡΙΤΗ Γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και πήρε με άριστα μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Middlesex Λονδίνου. Έχει εμβαθύνει στην Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Council of Europe) και στην Παγκόσμια Λογοτεχνία (HarvardX). Εργάστηκε ως μεταφράστρια, υπεύθυνη τηλεοπτικού προγράμματος, δημοσιογράφος, και ακαδημαϊκός σύμβουλος. Συνέχισε την επαγγελματική της πορεία στο Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου ως καθηγήτρια, ειδική σύμβουλος Αγγλικών, και Β. Διευθύντρια. Υπηρέτησε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας ως πρόεδρος. Έπαιξε ως ερασιτέχνης ηθοποιός για μια περίπου δεκαετία και σκηνοθέτησε θεατρικά έργα στα αγγλικά και στα ελληνικά. Έγραψε ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, νουβέλα και θεατρικά έργα, αλλά ασχολείται πολύ και με λογοτεχνική μετάφραση. Για το λογοτεχνικό της έργο έχει βραβευτεί με πιο πρόσφατη τη διάκρισή της το 2022 για το θεατρικό της έργο «Η συγγραφέας» σε διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Το 2021 στον ίδιο διαγωνισμό διακρίθηκε με το θεατρικό της έργο «Ο Δούλος Αίσωπος». Το έργο της «Καλειδοσκόπιο, θεατρικά αφηγήματα» έχει συμπεριληφθεί στην Βραχεία Λίστα των Κρατικών Βραβείων 2021. Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Λέσχης Φίλων Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας, του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Θεάτρου ΕΣΤΙΑ που εδρεύει στη Λευκωσία.
ΦΑΝΗ ΠΕΤΣΑ Αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη (κατόπιν εξετάσεων Υπουργείου Πολιτισμού), απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Θεατρολογίας ( πρωτεύσασα μεταξύ των αποφοίτων ) και αριστούχος πρωτεύσασα απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Θεατρικών Σπουδών στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το 2015-16 ήταν υποψήφια για το βραβείο ερμηνείας καλύτερου γυναικείου ρόλου στα Θεατρικά Βραβεία Κύπρου για την ερμηνεία της στο μονόλογο η Μπαλάντα της Φρίκης σε σκηνοθεσία Άγι Παίκου στο Θεατρικό Πολυχώρο Εστία. Συμμετεσχε ως ηθοποιός στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, στο Θέατρο Τέχνης, στο Θέατρο της Άνοιξης, στο Θ.Ο.Κ, στο Θέατρο ΈΝΑ, στην Ε.Θ.Α.Λ. και είναι τακτική συνεργάτης του Θεατρικού Πολυχώρου Εστία ("Η Αγνή του Θεού", "Ένας Ιππότης για τη Βασούλα", "Η Κόμισσα της Φάμπρικας" κ. α.) Πήρε μέρος στις τηλεοπτικές σειρές " Άρτος και Θεάματα", "Γενιές της Σιωπής", "Γυμνοί 'Αγγελοι", " Φόντο Κοκκινο", " Ρουά Ματ", "Κάρμα", "Χάλκινα Χρόνια", "Ειρήνη Πάσι" κ.τ.λ. Το 2010 είχε συμμετοχή, στο ρόλο της δασκάλας, στην ταινία "Palace" που βραβεύτηκε σαν Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους στα 2012 Australian Academy of Cinema and Television Arts Awards (AACTA Awards).και στο Βeverly Hills Film Festival.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Γεννήθηκε και ζει στη Λεμεσό. Απόφοιτος του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής, φωνητικής και κινησιολογίας στο στούντιο του Θεάτρου των Αλλαγών. Συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ στις παραγωγές «Ο έμπορος της Βενετίας», «Γλυκό πουλί της νιότης», «Ποιανού ζωή είναι αυτή τελικά», «Χειμωνιάτικο παραμύθι» και «Ένα παιδί μετράει τα άστρα». Με την ΕΘΑΛ στις παραγωγές «Φτωχοί και Άγιοι», «Το μικρό μαχαγγόνι» και «Η γλωσσοκοπάνα». Με το Σατυρικό Θέατρο στην παράσταση «Τρομοκρατία», με το Θέατρο Διόνυσος στην «Αρχή του Αρχιμήδη», με το Θέατρο VERSUS στις παραγωγές «Τα ορφανά», «Ροτβάιλερ» και καθώς και σε αρκετές παραγωγές της Παιδικής Σκηνής και με το Θέατρο ΑΙΓΑΙΑ στο "Missing". Συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ με την παραγωγή «Οι βασιλοπούλες» και στο Φεστιβάλ Avignon-Off με την παραγωγή της ομάδας One/Off "Forget me Not".
ΑΓΙΣ ΠΑΙΚΟΣ Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Απόφοιτος Σορβόννης με αντικείμενο κινηματογραφικές και θεατρικές σπουδές. Συνέχισε τις σπουδές του αργότερα στις Η.Π.Α. με υποτροφία. Επιστρέφοντας στην Κύπρο εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως τηλεοπτικός σκηνοθέτης σε ιδιωτικούς σταθμούς. Έχει σκηνοθετήσει τόσο για τον Θ.Ο.Κ. όσο και για άλλα θεατρικά σχήματα. Οι μικρού μήκους ταινίες του "Ashes of Summer" και "September" έχουν τιμηθεί με Βραβείο Κοινού στο «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου» το 2010 και το 2011.Το 2012 ίδρυσε τον Θεατρικό Πολυχώρο ΕΣΤΙΑ. Τρεις παραστάσεις του ξεχώρισαν για τις ερμηνείες τους: «Μανώλη» του Γ. Νεοφύτου (Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Θ.Ο.Κ. για την Ι. Σιαφκάλη), «Η Μπαλάντα της Φρίκης» της Η. Παπά (Υποψηφιότητα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Βραβείων Θ.Ο.Κ. για τη Φ. Πέτσα), «Δεσποινίς Τζούλια» του Α. Στρίντμπεργκ (Υποψηφιότητα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Βραβείων Θ.Ο.Κ. για την Ε. Σερένα). Το 2020 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ με την παράστασή του (μετάφραση/σκηνοθεσία) «Πανικός στο Υπουργείο» των Φρανκό-Μελανί σε παγκύπρια πρεμιέρα.