ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Vespro per la Madonna del Carmelo
Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014
Ώρα 20:30
Την Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 και ώρα 20:30, η ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» θα φιλοξενήσει ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, την μπαρόκ συναυλία "Vespro per la Madonna del Carmelo" (Εσπερινοί για την Παναγία των Καρμελιτισσών), του Georg Friedrich Händel (Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ) με πέντε σολίστ, πεντάφωνη χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων.
Η συναυλία περιλαμβάνει τα τρία έργα «Dixit Dominus», «Nisi Dominus» & «Laudate pueri Dominum» του Händel και ερμηνεύουν οι σολίστ: Λητώ Μεσσήνη (σοπράνο), Εβίτα Χιώτη (σοπράνο), Νίκος Σπανάτης (κόντρα τενόρος), Κωνσταντίνος Ζαμπούνης (τενόρος), Βασίλειος Ασημακόπουλος (μπάσος), το γνωστό Φωνητικό Σύνολο Eklipsis, η Ορχήστρα Δωματίου NuovArte και στο τσέμπαλο η Κατερίνα Κτώνα, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Ματθαίου Λεγάκη.
O G. F. Händel συνέθεσε τα έργα στη Ρώμη το 1707, μόλις 22 χρονών, βασιζόμενος στους ψαλμούς 109, 126 & 112, για το τάγμα του μοναστηρίου των Καρμελιτισσών. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο συνθέτης επιδεικνύει μεγάλη συνθετική ωριμότητα, καθώς και ολοκληρωτική αφομοίωση των αρχών του Ιταλικού μπαρόκ, που δέσποσε στην μουσική πραγματικότητα του 18ου αιώνα.
Τα έργα αυτά δεν είναι τόσο γνωστά στο ελληνικό κοινό και σημειώνουν εξαιρετικά περίπλοκη χορωδιακή γραφή, που δοκιμάζει τις ικανότητες των μουσικών, αλλά και τον απαιτητικό συντονισμό με την ορχήστρα.
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, 10561 Αθήνα
Γενική Είσοδος: 12€
Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Εισιτήρια Online: http://www.ticketservices.gr
Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/679448902092309/
Διοργάνωση: ARTE ATENE
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑLaudate, pueri, Dominum HWV 237 (1707)
[Psalm 113 (Vulgate 112) for soprano solo,
SSATB, oboes, strings & continuo]
Laudate, pueri
Sit nomen Domini benedictum
A solis ortu
Excelsus super omnes gentes
Quis sicut Dominus Deus?
Suscitans a terra inopem
Qui habitare facit
Gloria Patri
Nisi Dominus HWV 238 (1707)
[Psalm 127 (Vulgate 126) for alto, tenor
& bass soli, SSAATTBB, strings & continuo]
Nisi Dominus
Vanum est vobis ante lucem surgere
Cum deferit dilectis suis somnum
Sicut sagittae
Beatrus vir
Gloria Patri
Διάλειμμα
Dixit Dominus HWV 232 (1707)
[Psalm 110 (Vulgate 109) for two sopranos, alto, tenor &
bass soli, SSATB, strings & continuo]
Dixit Dominus
Virgam virtutis
Tecum principium
Juravit Dominus
Tu es sacerdos
Dominus a dextris tuis
Judicabit in nationibus
De torrente in via bibet
Gloria Patri
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Ματθαίος Λεγάκης (Μαέστρος)
http://www.mlegakis.com/
Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο London College of Music at Thames Valley University αποκτώντας τα διπλώματα ALCM & LLCM, διεύθυνση χορωδίας στο Ωδείο Kodaly αποκτώντας δίπλωμα και Α΄ βραβείο, σύνθεση στο Ωδείο Τέχνης, αρμονία – αντίστιξη – φούγκα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και ενοργάνωση πνευστών οργάνων στο Ωδείο Ζωγράφου. Από το 1994 έχει ασχοληθεί με τη δημιουργία διαφόρων χορωδιακών και ορχηστρικών συνόλων διευθύνοντας και ενορχηστρώνοντας, για περισσότερες από διακόσες πενήντα συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Είναι μαέστρος των επαγγελματικών συνόλων “Eklipsis vocal ensemble”, “NuovArte chamber orchestra” παρουσιάζοντας ποικίλα προγράμματα σε πάνω από 90 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Επίσης είναι διευθυντής της Μικτής χορωδίας Διονύσου "Σεμέλη" όπως και της μικτής χορωδίας του Δήμου Διονύσου. Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες με κορυφαίους λυρικούς καλλιτέχνες όπως Σόνια Θεοδωρίδου, Αντώνη Κορωναίο, Μίνα Πολυχρόνου, Μάιρα Μηλολιδάκη, Γιάννη Χριστόπουλο, Ρωξάνη Παπαδημητρίου, Ελευθερία Βουτσινά, Ιωάννα Βρακατσέλη, Χριστίνα Καραμαλτίδου, Γιάννη Φίλια, Σοφία Καρβουνά, και τους ηθοποιούς Μάνια Παπαδημητρίου και Νίκο Ψαρά. Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και έχει ενορχηστρώσει και διασκευάσει ένα μεγάλο αριθμό έργων για πολλά διαφορετικά σύνολα τα οποία έχει διευθύνει. Έχει διατελέσει μαέστρος της Φιλαρμονικής, της ορχήστρας και της χορωδίας του Δήμου Καλλονής Λέσβου, της εταιρίας «Αττικό Μετρό», της χορωδίας & ορχήστρας εγχόρδων του Δήμου Αγίου Στεφάνου, της χορωδίας του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας και της χορωδίας του Δήμου Δροσιάς έχοντας παρουσιάσει πλήθος συναυλιών σε φεστιβάλ και συναντήσεις χορωδιών. Το 2007-2008 εργάστηκε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει μουσική στην δημόσια εκπαίδευση και ανώτερα θεωρητικά σε Ωδεία.
Λητώ Μεσσήνη, υψίφωνος
Γεννήθηκε στη Αθήνα. Σπούδασε μονωδία στο Ωδείο Αθηνών στη τάξη της Ιουλίας Τρούσσα. Συνέχισε τις σπουδές της στο Στούντιο Όπερας της ΕΛΣ, υπό τη διδασκαλία των Βαγγέλη Χατζησίμου, Χριστίνας Γιαννακοπούλου, Δέσποινας Καλαφάτη και Νίκο Βασιλείου. Παρακολούθησε μαθήματα των Άρη Χριστοφέλλη, Ζανέτ Πηλού, Μάτα Κατσούλη, Marlis Petersen (ART CAMPUS Δελφών 2013), Dagmar Schellenberger, Gilles Denizot, Steven Kechulius, Αντώνη Κοντογεωργίου, Χαράλαμπου Γωγιού, καθώς και σεμινάρια των σκηνοθετών Αλέξανδρου Ευκλείδη και Έκτορα Λυγίζου. Έχει ερμηνεύσει ρόλους σε παραγωγές του Στούντιο Όπερας της ΕΛΣ, όπως Clarice (L’amante di tutte – B.Galuppi) και Martirio (Bernarda Albas Haus – A.Reimann), Κοκκινοσκουφίτσα (Little Red Riding Hood – S.Barab) στην Παιδική Σκηνή της ΕΛΣ, Παρθενία (Μοντέρνα Καμαριέρα – Ν.Χατζηαποστόλου) σε παραγωγή της ΕΛΣ, Larissa (Il trionfo di Clelia – C.W.Gluck) στην αίθουσα Linbury της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, Violeta (La Traviata – G.Verdi), Monica (The Medium – G.C.Menotti) σε παραγωγή της ομάδας The Medium Project, Micaela και Frasquita (Carmen – G.Bizet) σε παραγωγές της ομάδας Oper(o), Mrs.Discobbolos (Mr. And Mrs. Discobbolos του P.Westergaard) και Storyteller (The Little Match Girl του G.Bachlund) σε παραγωγές της ομάδας ΡΑΦΗ, ως βασικό της μέλος. Έχει συνεγαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας Μάντζαρος, την ορχήστρα Α.Σ.Μ.Α. , καθώς και με το πρόγραμμα Άγονη Γραμμή Γόνιμη με συναυλίες στα νησιά της Άγονης Γραμμής. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται στο πλευρό των Opera Chaotique και στο debut album τους “Death of the Phantom of the Opera”.
Εβίτα Χιώτη, υψίφωνος
Η Εβίτα Χιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Έχει δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο και έχει κάνει παράλληλα σπουδές βιολιού και υποκριτικής. Έχει παρακολουθήσει ως ενεργό μέλος σεμινάρια λυρικού τραγουδιού με τους Δημήτρη Τηλιακό, Michael Chance, Peter Svensson, Cheryl Studer, Ζανέτ Πηλού, Αναστάσιο Στρίκο. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις της Συμμετοχικής Όπερας του Ιδρύματος Θεοχαράκη ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με την ομάδα λυρικών τραγουδιστών «Oper (O)». Έχει τραγουδήσει με τους Opera Chaotique σε διάφορες εμφανίσεις τους ενώ παράλληλα είναι μέλος του φωνητικού συνόλου «Eklipsis» του μαέστρου Ματθαίου Λεγάκη. Ταυτόχρονα, έχει συμπράξει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουτρακίου και έχει ερμηνεύσει το ρόλο της Zerlina από την όπερα “Don Giovanni” υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Αθανασόπουλου. Τον Ιανουάριο 2014 απέσπασε το 2ο Βραβείο από τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής της Unesco. Τους τελευταίους μήνες μελετάει με την κα Μάρθα Αράπη. Τέλος, είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Κοινωνιοβιολογία, Νευροεπιστήμες και Εκπαίδευση».
Νίκος Σπανάτης, κόντρα τενόρος
http://www.nikosspanatis.com/
Ο Νίκος Σπανάτης έχει εμφανιστεί ως σολίστ στο Ηρώδειο, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς και στο εξωτερικό στο Διεθνές φεστιβάλ NY Scenekunst Junge Hunde της Δανίας, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην Βενετία καθώς και σε πόλεις της Ευρώπης (Βενετία, Μαδρίτη, Αμστερνταμ, Αμβούργο) συμμετέχοντας ως σολιστ σε Art Projects, προσωπικά ρεσιτάλ με καταξιωμένους πιανίστες (Lily Maisky, Κάρολο Ζουγανέλη) και σε συναυλίες μουσικής δωματίου. Έχει συμπράξει με την Καμεράτα, την Κρατική Ορχήστρα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Πατρών, τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων, και με τα σημαντικότερα σύνολα μπαρόκ μουσικής στην Ελλάδα. Έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως: Αρχιμάγισσα στην όπερα του Purcell «Διδώ και Αινείας», Πίσανδρο στην όπερα του Monteverdi «Η Επιστροφή του Οδυσσέα στην Πατρίδα», Μαρκελλίνο στο «Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού» του Debussy, Νιρηνό στην όπερα του Händel «Ιούλιος Καίσαρας», Καρπόφορο και Μαντατοφόρο στην όπερα του Νίκου Μαμαγκάκη «Ερωφίλη», και στα πλάισια του Όπερα Στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ασκάνιο στον «Ασκάνιο στην Άλβα» του Mozart, Μπάμπα στην όπερα «Ο Κατήφορος του Ασώτου» του Stravinsky και Όμπερον στην όπερα «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» Britten. Γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη. Έχει μελετήσει τραγούδι με τον Άρη Χριστοφέλλη, την Ρόζα Πουλημένου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Μάτα Κατσούλη στο Ωδείο Φ. Νάκας με Δίπλωμα Άριστα παμψηφεί και Ά βραβείο. Έχει ερμηνεύσει έργα του Δημήτρη Παπαδημητρίου, του Δημήτρη Μαραγκόπουλου και του Νίκου Μαμαγκάκη, έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα και για τις δισκογραφικές εταιρίες ΙΔΑΙΑ και MDG και έχει συνεργαστεί και υποστηριχθεί απο το Γαλλόφωνο Τηλεοπτικό Κανάλι TV5Monde καθώς και απο το Γαλλόφωνο Διαδικτυακό Περιοδικό Tricolore News. Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Παραρτήματος Υμηττού.
Κώστας Ζαμπούνης, τενόρος
Γεννήθηκε στη Χαλκιδική. Ξεκίνησε κλασσικό τραγούδι στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε στον Πειραϊκό Σύνδεσμο από όπου και πήρε δίπλωμα με άριστα παμψηφεί (τάξη Θάλειας Μοίρας) και πτυχίο αρμονίας από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Θάνου Μαργέτη). Από το 2004 μελετάει με τον τενόρο Βαγγέλη Χατζησίμο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια των Γ. Χατζηνίκου, Αννας Πόρτικα Pammer και Κώστα Πασχάλη. Υπήρξε μέλος της χορωδίας του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς επίσης και πολλών γνωστών φωνητικών συνόλων Το 2008 ερμήνευσε τον ρόλο του κύκνου στα Carmina Burana του Carl Orff υπό τη διεύθυνση του Κάρολου Τρικολίδη στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Έχει συμπράξει με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση Νίκου Τσούχλου, Κωσταντίας Γουρζή, Άλκη Μπαλτά σε έργα Mendelsohn, Charpentier, Schubert, Orff κ.α. Τον Απρίλιο του 2014 τραγούδησε με μικρό σύνολο 8 ατόμων τα "Κατά Ιωάννη πάθη" του J.S. Bach με την ορχήστρα Καμεράτα υπό τη διεύθυνση Μ. Χρυσικόπουλου. Έχει συνεργαστεί με γνωστούς έλληνες και ξένους μαέστρους και συνθέτες σε συναυλίες και ηχογραφήσεις (Μάτα Κατσούλη, Dirk Brossé, Shigeru Umebayashi, Β. Παπαθανασίου, Ε. Καραϊνδρου, Μ. Χατζηδάκι, Τ. Ζωγράφου κ.α.). Από το 2002 υπήρξε μόνιμο μέλος της χορωδίας της Ε.Ρ.Τ. μέχρι το κλείσιμό της στις 11 Ιουνίου 2013.
Βασίλειος Ασημακόπουλος, βαθύφωνος
Γεννήθηκε το 1980. Σπούδασε κλασσικό τραγούδι με την καθηγήτρια Αθανασία Μπεζούγλη και το καλοκαίρι του 2011 πήρε το δίπλωμά του με Άριστα παμψηφεί και Α΄ Βραβείο από το Αττικό Ωδείο. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πρέβεζα, Βαλένθια κ.λ.π.) αποσπώντας πρώτα βραβεία και μετάλλια με την «Ambitus Choir» του Λεοντείου Λυκείου. Είναι ενεργό μέλος του μουσικοθεατρικού συνόλου «Pocket Opera» όπου έχει πρωταγωνιστήσει με διαφόρους σολιστικούς ρόλους. Έχει ερμηνεύσει τον ρόλο του Ωκεανού του Δία και του Προμηθέα στην όπερα «Προμηθέας» του Π. Καρούσου σε χώρους όπως το αρχαίο θέατρο της «Μικρής Επιδαύρου», το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης κ.α. Έχει ερμηνεύσει τον ρόλο του Πάπα Ιουλίου Β΄ στην όπερα «Ο Μιχαήλ άγγελος στη Ρώμη» του Φίλιππου Τσαλαχούρη, υπό την διεύθυνσή του. Είναι μέλος του Οργανισμού Ελληνικού Θεάτρου «ΑΙΧΜΗ» υπό την σκηνοθεσία του Γ. Νικολαΐδη, ομάδα που ασχολείται ενεργά κάθε χρόνο με το αρχαίο δράμα σε πολλά φεστιβάλ, ανά την Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με την Ε.Λ.Σ. ως έκτακτoς χορωδός σε διάφορες παραγωγές (Ναμπούκο, Φάουστ, Τροβατόρε, Σικελικοί Εσπερινοί). Έχει συμμετάσχει ως ενεργό μέλος, κατόπιν ακροάσεως, σε Masterclass της Ζανέτ Πηλού, στην αίθουσα Λίλιαν Βουδούρη της Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Επίσης έχει λάβει μέρος ως ενεργό μέλος σε Masterclass της Cheryl Studer. Έχει πάρει μέρος σε διάφορα άλλα φεστιβάλ και θεατρικές παραστάσεις (Ελλάδα, Κύπρο), έχει τραγουδίσει σολιστικά, ζωντανά στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας καθώς και σε ηχογραφημένες παραγωγές που κυκλοφορούν. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μιλά αγγλικά και ισπανικά.
Κατερίνα Κτώνα, τσέμπαλο
Η Κατερίνα Κτώνα γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε δίπλωμα πιάνου και πρώτο βραβείο παμψηφεί από το Ωδείο Αθηνών στην τάξη της Μαρίκας Παπαϊωάννου,καθώς και πρώτο βραβείο παμψηφεί στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου «Καίτη Παπαϊωάννου». Με υποτροφία της γερμανικής κυβέρνησης ειδικεύτηκε στο τσέμπαλο και κλάβικορντ στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, από όπου αποφοίτησε από την τάξη της Hedwig Bilgram to 1976 με την υψηλότερη διάκριση.Με βελγική υποτροφία παρακολούθησε επανειλημμένα Master Classes για το τσέμπαλο με τους Kenneth Gilbert και Ton Koopman στο Βέλγιο και την Σκωτία. Από το 1977 άρχισε την καριέρα της στην Ελλάδα συμβάλλοντας στην διάδοση της μουσικής μπαρόκ. Έχει συνεργαστεί με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως μεταξύ άλλων: Marcel St-Cyr, Roberto Fabricianni, Carlo Denti, Nicolas Kynaston,με τον οποίο παρουσιάζει συχνά έργα για εκκλησιαστικό όργανο και τσέμπαλο. Είναι ιδρυτικό μέλος του ελληνικού συνόλου μπαρόκ SINFONIA, το οποίο συνεργάζεται συχνά με τους σολίστες Nancy Argenta,Greta de Reyghere,Michael Chance,και με τους μαέστρους Eric van Nevel και Paul Dombrecht.Το σύνολο SINFONIA έχει συμπράξει επίσης με τους His Majesties Sagbutts and Cornets. Η Κατερίνα Κτώνα εμφανίζεται συχνά ως σολίστ με την ΚΑΜΕΡΑΤΑ (ορχήστρα Φίλων της Μουσικής), με την Ορχήστρα των Χρωμάτων,την Κρατική Ορχήστρα και την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας. Έχει ηχογραφήσει επανειλημμένα για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και έχει λάβει μέρος σε προγράμματα της Ελληνικής Τηλεόρασης (ρεσιτάλ,εκπαιδευτικές εκπομπές). Έχει ηχογραφήσει για την εταιρεία Musica Viva έργα της ελισαβετιανής μουσικής. Διδάσκει τσέμπαλο στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας».
Φωνητικό σύνολο Eklipsis (15 μέλη)
http://www.eklipsis.gr/
Το φωνητικό σύνολο «Έκληψις»*, δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2000, από το μαέστρο και συνθέτη Ματθαίο Λεγάκη, την σολίστ πιάνου και μονωδό Μυρτώ Ακρίβου και τον καθηγητή μουσικής και πιανίστα Σωτήρη Σαραντάκο. Στόχος του συνόλου είναι η προβολή και η ανάδειξη, μέσω της φωνητικής τέχνης, της σύγχρονης αλλά και κλασικής μουσικής δημιουργίας. Οι πρωτότυπες και υψηλού επιπέδου εναρμονίσεις-ενορχηστρώσεις του μαέστρου και συνεργατών του, αλλά και αυτές μεγάλων διασκευαστών του είδους, δίνουν το χαρακτηριστικό ήχο του συνόλου, όπου η φωνή αποκτά και ρόλο μουσικού οργάνου. Πρωτοπορώντας στον ελληνικό χώρο, το σύνολο αποτελείται από εννέα μέλη - σολίστ, τέσσερις γυναικείες, τέσσερις αντρικές φωνές και πιανίστα, δίνοντας το χαρακτήρα μιας «ορχήστρας», αλλά και ταυτόχρονα ενός συμπαγούς φωνητικού συνόλου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα από την κλασική και ρομαντική περίοδο, τη τζαζ και τη λάτιν, μουσική από τον κινηματογράφο, μιούζικαλ, παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και άλλων χωρών, αλλά και σύγχρονη μουσική ελλήνων και ξένων συνθετών. Από το 2012 τα μέλη του έχουν αυξηθεί σε 19 έτσι ώστε να μπορέσει να καλύψει έργα για χορωδία και μικρή ορχήστρα που είναι στον προγραμματισμό τους για το άμεσο μέλλον. Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εμφανίσεις και συνεργασίες, σε θέατρα και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα με προγράμματα υψηλών απαιτήσεων, και έχει κυκλοφορήσει CD με χριστουγεννιάτικα τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο. Μια από τις μεγαλύτερες του συνεργασίες ήταν με τον οργανισμό ΑΘΗΝΑ 2004, στις τελετές υποδοχής των αθλητών στους Παραολυμπιακούς αγώνες.
* «έκληψις» στην αρχαία Ελληνική μουσική, σήμαινε το χαμήλωμα μιας νότας ή τη μετάβαση από μια ψηλότερη σε μια χαμηλότερη στη φωνητική μουσική.
Soprani: Ακρίβου Μυρτώ, Διαμαντοπούλου Βαλεντίνη, Κανελάκη Χριστίνα, Λαϊβερά Ελίνα Πασχαλίδου Τζήνα, Χαμηλάκη Δέσποινα, Χιώτη Εβίτα
Alti: Γκριτζάπη Ελένη, Εμβαλωματά Αθηνά, Μποκούζη Θεοδώρα, Πουπάλου Χριστίνα
Tenori: Ζαμπούνης Κώστας, Παπαναγής Αλκαίος
Bassi: Σαραντάκος Σωτήρης, Σιούτης Θεόδωρος
Ορχήστρα δωματίου NuovArte (12 μέλη)
Η ορχήστρα δωματίου NuovArte δημιουργήθηκε το 2006 μέσα από τη συνεργασία του διευθυντή ορχήστρας Ματθαίου Λεγάκη και του σολίστ βιολιού και β' κορυφαίου της τέως Ορχήστρας των Χρωμάτων Franc Shestani. Την ορχήστρα πλαισιώνουν κορυφαίοι σολίστ με πολύ μεγάλη εμπειρία στις μεγάλες ορχήστρες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Σκοπός της είναι να συνεισφέρει στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας με μια καινούργια πνοή και ευαισθησία, μέσα από την υψηλού επιπέδου τεχνική της αλλά και των καλλιτεχνικών ανησυχιών των μελών της. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους λυρικούς καλλιτέχνες, όπως και με τους σολίστ του φωνητικού συνόλου-ορχήστρας φωνών “Eklipsis” σε Πασχαλινές συναυλίες και Χριστουγεννιάτικες συναυλίες, σε άριες από όπερες, και έχει παρουσιάσει αφιέρωμα για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Mozart. Στο ρεπερτόριο της συμπεριλαμβάνονται έργα μεγάλων συνθετών όπως Mozart, Haydn, Handel, Pergolesi, Vivaldi, Rossini, Donizetti, Verdi, Bizet, Tchaikovski, Dvorak, Grieg, Britten, Barber, Σκαλκώτα, Μάζη, όπως επίσης και Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλο, Πλάτωνος κ.α.
Όμποε: Μαρία Σιφναίου, Ιωάννα Ασωνίτη
Βιολιά α΄: Franc Shestani, Alfred Shtuni, Antonela Cefa
Βιολιά β΄: Θοδωρής Λυκουρόπουλος, Κίτι Βαρδάμη
Βιόλες: Linda Nina, Γιάννης Ρωμανός:
Βιολοντσέλο: Ρία Αναστασίου
Κοντραμπάσο: Γιώργος Ρούλος
Τσέμπαλο: Κατερίνα Κτώνα