Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία
Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας

×

Δεν βρέθηκαν διαθέσιμες παραστάσεις για αυτήν την εκδήλωση

  • Η σελίδα που βλέπετε, πιθανόν αφορά παρελθούσα ημερομηνία.
  • Παρακαλούμε, ελέγξτε τις πληροφορίες που αναγράφονται παραπάνω
  • Για να εντοπίσετε την εκδήλωση που αναζητάτε, κάντε κλικ στο ειδικό εικονίδιο αναζήτησης παραστάσεων στην κορυφή της σελίδας

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ - ΚΠΙΣΝ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Events

Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία - Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας

Ντοκιμαντέρ
Μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με την εταιρεία παραγωγής ESCAPE
  • 02 Δεκ 2023

Προβολή

 

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής - ΚΠΙΣΝ

 

Ώρα έναρξης: 18.30  | clock

YPPO_RGB-GR.jpg

 

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής Προγράμματος Έτους Κάλλας

new_logo_isn_2023_24.jpg

 

Χορηγός Προγράμματος Έτους Κάλλας
                            ΔΕΗ

new_DEI_Logo_CMYK_2H.JPG

 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας

CALLAS_ILLUSTRATION_site_B-03.jpg

 

Χορηγική υποστήριξη ντοκιμαντέρ
Οικογένεια Οδυσσέα Κυριακόπουλου και Φλωρίκας Κυριακοπούλου

 

Στον Νίκο Πετσάλη - Διομήδη και τον Πολύβιο Μαρσάν, που με το έργο τους μας πρόσφεραν τη γνώση των πρώτων χρόνων της Μαρίας στην Αθήνα.

 

Στις 2 Δεκεμβρίου 2023 -ημέρα που συμπληρώνονται τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας- θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λούρα για τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της σπουδαιότερης λυρικής καλλιτέχνιδας του 20ού αιώνα, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα, και σε συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Escape. Στις 8 Δεκεμβρίου 2023 το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στη Γαλλία από τη France TV 5, στο μεγάλο αφιέρωμα της Γαλλικής Τηλεόρασης στη Μαρία Κάλλας το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Όπερα του Παρισιού και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Χορηγός του προγράμματος της ΕΛΣ για το Έτος Κάλλας είναι η ΔΕΗ. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα, τα άγνωστα ντεμπούτα, οι προσωπικότητες που την καθόρισαν, τα ορόσημα της πορείας της, αλλά και οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα των δεκαετιών του '40 και του '50, οι άδικες επιθέσεις που δέχτηκε, αποτελούν βασικούς άξονες της αφήγησης της δύσκολης αλλά και μυθιστορηματικής ζωής της Κάλλας, η οποία κινήθηκε πάντα στο μεταίχμιο μεταξύ θριάμβου και τραγωδίας. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, ανέκδοτες ηχογραφήσεις, συνεντεύξεις, ηχητικά ντοκουμέντα, και έχοντας ως σημείο αναφοράς τα πολύτιμα βιβλία του Πολύβιου Μαρσάν και κυρίως του Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία των πρώτων ετών της Κάλλας - μια ιστορία θριάμβου της θέλησης, του ταλέντου, της εργατικότητας, της αφοσίωσης, και ταυτόχρονα μια ιστορία αντίστασης σε κάθε δυσκολία και σε κάθε κακοποιητική συμπεριφορά.

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να φωτίσει την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας στην Αθήνα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1937 έως το 1945, καθώς και τα χρόνια μετά το 1957, όταν η παγκόσμια πλέον ντίβα επανασυνδέεται με την Ελλάδα.

Αν και με την άφιξή της στην Αθήνα το 1937 η δεκατετράχρονη Καλογεροπούλου πρωτοσυστήνεται ως Μαίρη στους συμμαθητές της στο Εθνικό Ωδείο, εντούτοις υπογράφει ως Μαριάννα στο πρώτο της συμβόλαιο με τη νεοσύστατη τότε Λυρική Σκηνή το 1940. Τον Μάρτιο του 1945, λίγο πριν φύγει από την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη, εμφανίζεται σε συναυλία ως Mary Callas, καθώς ήδη ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της για τη μεγάλη καριέρα, οπότε θα γίνει διάσημη στα πέρατα του κόσμου ως Maria Callas. Στην πρώτη της επιστροφή στην Αθήνα το 1957, ως παγκόσμια πλέον σταρ της όπερας, εμφανίζεται στο Ηρώδειο ως Μαρία Μενεγκίνι Κάλλας.

Στις καινούριες συνεντεύξεις που έγιναν για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο γιος του ιδρυτικού Διευθυντή της ΕΛΣ Ιωάννης Μπαστιάς, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο λυρικός καλλιτέχνης 'Aρης Χριστοφέλλης, ο Πρόεδρος των Υποτροφιών Μαρία Κάλλας Κωνσταντίνος Πυλαρινός, ο Στέφαν Χαίρνερ, γιος του αρχιμουσικού Χανς Χαίρνερ, που διηύθυνε την Κάλλας το 1944 στον Φιντέλιο, η μεσόφωνος Κική Μορφωνιού, που τραγούδησε με την Κάλλας στη Νόρμα και τη Μήδεια της Επιδαύρου, η Χαρά Καλομοίρη, Διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου, η Έφορος του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών Στέλλα Κουρμπανά, η μελετήτρια του αρχείου Ζώρα, μουσικολόγος Σοφία Κοντώση, ο συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης κ.ά.

Επιπλέον, εκτός από τα αποσπάσματα συνεντεύξεων της ίδιας της Κάλλας, στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται επίσης παλαιότερες συνεντεύξεις της δασκάλας της στο Ωδείο Αθηνών Ελβίρας ντε Ιντάλγκο, των συναδέλφων της Ζωής Βλαχοπούλου, Μαρίκας Παπαδοπούλου, 'Aρντας Μαντικιάν, του συγγραφέα Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, του μαέστρου Λεωνίδα Ζώρα, του φίλου της Κάλλας Βρετανού αξιωματούχου Ρέυ Μόργκαν κ.ά. Τέλος, στο ντοκιμαντέρ ακούγονται πολύτιμες μαρτυρίες ανθρώπων που συνεργάστηκαν με την Κάλλας στα χρόνια της Κατοχής, όπως του ιδρυτικού Διευθυντή της ΕΛΣ Κωστή Μπαστιά, του σκηνοθέτη της πρώτης της Τόσκας Ντίνου Γιαννόπουλου, της Διευθύντριας Χορωδίας της ΕΛΣ Έλλης Νικολαΐδη, της πιανίστας (corépétitrice) Ίρμας Κολάση, των συναδέλφων της καλλιτεχνών Σπύρου Σαλίγκαρου, Μίτσας Κουραχάνη κ.ά.

Αν και το τραύμα του πολέμου θα ακολουθήσει την Κάλλας μέχρι το τέλος της ζωής της, εντούτοις καθίσταται σαφές ότι στα δύσκολα χρόνια που έζησε στην Αθήνα μπήκαν οι βάσεις για τη μετέπειτα καλλιτεχνική της πορεία. Δεν είναι μόνο ότι στην Αθήνα θα λάβει την καλλιτεχνική της εκπαίδευση από την Ελβίρα ντε Ιντάλγκο, αλλά και ότι θα αποκτήσει μια σημαντικότατη σκηνική και ερμηνευτική εμπειρία από τις παραστάσεις που θα δώσει με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Επιπλέον, σε προσωπικό επίπεδο, στα οκτώ εκείνα χρόνια θα βρει την εσωτερική δύναμη να μετατρέψει κάθε δυσκολία, κάθε πρόκληση, κάθε επίθεση, σε εφόδιο και δύναμη για τη μετέπειτα ζωή της.

Βασικός κορμός της μουσικής αφήγησης του ντοκιμαντέρ είναι η ηχογράφηση από το ρεσιτάλ που έδωσε το 1957 στο Ηρώδειο, καθώς και άλλες θρυλικές στουντιακές και ζωντανές ηχογραφήσεις της Κάλλας. Στο ντοκιμαντέρ ακούγονται για πρώτη φορά ανέκδοτες ηχογραφήσεις της Κάλλας.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μέρος του Έτους Κάλλας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του επετειακού έτους UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Έτους Κάλλας της ΕΛΣ έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιώργος Κουμεντάκης.

Η ιδέα, η έρευνα και το σενάριο υπογράφονται από τον καλλιτεχνικό σύμβουλο Προγραμματισμού και Επικοινωνίας της ΕΛΣ Βασίλη Λούρα. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν ο σκηνοθέτης Μιχάλης Ασθενίδης και ο Βασίλης Λούρας. Επιστημονικοί σύμβουλοι του ντοκιμαντέρ είναι ο διακεκριμένος λυρικός καλλιτέχνης 'Aρης Χριστοφέλλης και η μουσικολόγος της ΕΛΣ Σοφία Κομποτιάτη. Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της εταιρείας παραγωγής Escape. Παραγωγός του ντοκιμαντέρ είναι η Στέλλα Αγγελέτου, διευθύντρια Καλλιτεχνικής Παραγωγής της ΕΛΣ.

 

 

Ιδέα, έρευνα, σενάριο, αφήγηση ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΡΑΣ
Σκηνοθεσία ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΣΘΕΝΙΔΗΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΡΑΣ
Μοντάζ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΣΘΕΝΙΔΗΣ
Παραγωγός ΣΤΕΛΛΑ ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ
Επιστημονικοί σύμβουλοι ΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΕΛΛΗΣ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΜΠΟΤΙΑΤΗ

Οργάνωση παραγωγής, δημόσιες σχέσεις Ηώ Καλοχρήστου
Διεύθυνση φωτογραφίας Φώτης Ζυγούρης
Ηχοληψία Φίλιππος Μάνεσης
Χειριστής drone Χρήστος Γιατράκος
Colourist Μάνθος Σάρδης
Sound mix Κώστας Μπώκος
Κάμερα Φώτης Μπουγάς
Φωτιστικός εξοπλισμός BSK - Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός
Ηλεκτρολόγοι Γιώργος Ζαγοραίος, Θανάσης Κυρίτσης, Βλάσης Παπαπετρόπουλος, Βαγγέλης Κοντοδήμας
Φωτογράφοι Ανδρέας Σιμόπουλος, Βαλέρια Ισάεβα
Μακιγιάζ, κομμώσεις Έλενα Παπάζογλου, Αμάντα Βελέ

Επεξεργασία, αποκατάσταση ανέκδοτων ηχογραφήσεων 'Aρης Χριστοφέλλης
Μουσική επιμέλεια Βασίλης Λούρας
Εικαστική ταυτότητα Νίκος Πάστρας
Animation Βαγγέλης Μαντζαβίνος
Προβολές - 3D mapping Ευάγγελος Τσαρούμης
Συνεργάτιδα γραφίστρια Μαρία Μπουγιούκου

Γαλλική εκφώνηση Βενσάν Λαμπέρ
Μεταφράσεις Κυριάκος Καρσεράς (ελληνικά προς αγγλικά), Λητώ Ιωακειμίδου (γαλλικά), Αγγελική Μπούρα (αγγλικά προς ελληνικά), texto (γερμανικά, γαλλικά)
Μετάφραση άριας «Madre, pietosa Vergine» στα ελληνικά Γιώργος Κασαπίδης

Παραγωγή, απομαγνητοφώνηση, τίτλοι τέλους Γιώτα Λούρα
Συνεργάτης στην έρευνα Θοδωρής Χονδρόγιαννος
Υποτιτλισμός Έφη Μούκα
Επιμέλεια, διόρθωση υποτίτλων Δημήτρης Καραδήμας
Ηχογραφήσεις ΕΛΣ Γιώργος Ρεκούτης, Προϊστάμενος Τμήματος Ήχου, Ηχοενίσχυσης και Ηχοληψίας ΕΛΣ
Νομικές υπηρεσίες Δάφνη Χατζηπροκοπίου, Κλαίρη Κουρή

 

Πρωταγωνιστές Παράστασης

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται και ακούγονται κατά σειρά:
- Μαρία Κάλλας
- 'Aρης Χριστοφέλλης κόντρα τενόρος, μουσικολόγος
- Υπατία Λούβη υψίφωνος [ηχητικό ντοκουμέντο]
- Χαρά Καλομοίρη Γενική Διευθύντρια Εθνικού Ωδείου
- Μαρίκα Παπαδοπούλου υψίφωνος
- Φίλιππος Τσαλαχούρης συνθέτης
- Σπύρος Σαλίγκαρος βαρύτονος [ηχητικό ντοκουμέντο]
- Χάι Γκάρντνερ δημοσιογράφος
- Γεώργιος Καλογερόπουλος πατέρας Μαρίας Κάλλας
- Έλλη Νικολαΐδη διευθύντρια Χορωδίας ΕΛΣ [ηχητικό ντοκουμέντο]
- Δρ Στέλλα Κουρμπανά Έφορος Αρχείου Ωδείου Αθηνών
- Ζωή Βλαχοπούλου υψίφωνος
- Ελβίρα ντε Ιντάλγκο υψίφωνος, δασκάλα τραγουδιού
- Γιώργος Κουμεντάκης συνθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΕΛΣ
- Ιωάννης Μπαστιάς συγγραφέας, γιος του ιδρυτικού Διευθυντή της ΕΛΣ Κωστή Μπαστιά
- Κωνσταντίνος Πυλαρινός φίλος Μαρίας Κάλλας, Πρόεδρος Σωματείου «Υποτροφίες Μαρία Κάλλας»
- Πολύβιος Μαρσάν συγγραφέας [ηχητικό ντοκουμέντο]
- Δρ Σοφία Κομποτιάτη μουσικολόγος, συνεργάτιδα ΕΛΣ
- Δρ Σοφία Κοντώση μουσικολόγος, ερευνήτρια της ζωής και του έργου του Λεωνίδα Ζώρα
- Ίρμα Κολάση μεσόφωνος, πιανίστρια [ηχητικό ντοκουμέντο]
- Στάθης Αρφάνης συλλέκτης [ηχητικό ντοκουμέντο]
- Ντίνος Γιαννόπουλος σκηνοθέτης [ηχητικό ντοκουμέντο]
- Μίτσα Κουραχάνη μεσόφωνος [ηχητικό ντοκουμέντο]
- 'Aρντα Μαντικιάν μεσόφωνος
- Λεωνίδας Ζώρας αρχιμουσικός
- Στέφαν Χαίρνερ γιος του αρχιμουσικού Χανς Χαίρνερ
- Νίκος Πετσάλης-Διομήδης ιστορικός, συγγραφέας
- Ελβίρα Ματαράγκα υψίφωνος, μέλος Χορωδίας ΕΛΣ [ηχητικό ντοκουμέντο]
- Ρέυ Μόργκαν Βρετανός αξιωματούχος στην Αθήνα, 1944
- Ξένια Κουρουσοπούλου σύζυγος τενόρου Λουδοβίκου Κουρουσόπουλου [ηχητικό ντοκουμέντο]
- Γαλάτεια Αμαξοπούλου υψίφωνος [ηχητικό ντοκουμέντο]
- Γιώργος Ανεμογιάννης ενδυματολόγος, σκηνογράφος [ηχητικό ντοκουμέντο]
- Αντίοχος Ευαγγελάτος αρχιμουσικός
- Δημήτρης Τσίτουρας συλλέκτης
- Κωστής Μπαστιάς ιδρυτικός Διευθυντής ΕΛΣ [ηχητικό ντοκουμέντο]
- Κική Μορφωνιού μεσόφωνος
- Όλγα Μπουρλατσένσκο-Τζαφέστα μεσόφωνος, μέλος Χορωδίας ΕΛΣ
- Πέπη Φωκά-Χριστογιαννοπούλου σύζυγος πρώην Προσωπάρχη ΕΛΣ Ιωάννη Χριστογιαννόπουλου
- Δημήτρης Μεθενίτης φίλος Μαρίας Κάλλας

 

Εισιτήρια: €10

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Εκδοτήριο ΕΛΣ
Κέντρο Πολιτισμού
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά: 9.00-21.00

Τηλεφωνικές αγορές
Τηλ. Κέντρο: 2130885700
Με χρέωση κάρτας (Visa και MasterCard)

Online παραγγελίες
Οι αγορές εισιτηρίων online πραγματοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας της Ticket Services. Η χρέωση των πιστωτικών καρτών (Visa και MasterCard) γίνεται στο ασφαλές περιβάλλον (SSL encryption) της Ticket Services.

Δίκτυο προπώλησης
Προπώληση εισιτηρίων
Ticket Services
- Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα
- Τηλεφωνικά με κάρτα: 2107234567


Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Τα εισιτήρια εκδίδονται σε μορφή PDF και είτε εκτυπώνονται είτε αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο και ελέγχονται ανέπαφα στην είσοδο


Επιστροφές/Ακυρώσεις εισιτηρίων δεν γίνονται δεκτές.

Παιδικά εισιτήρια
Η είσοδος σε παιδιά επιτρέπεται απο 6 ετών και άνω (Στις παιδικές παραστάσεις από 4 ετών και άνω).

Φοιτητικά εισιτήρια
Για την χρήση εισιτηρίου με φοιτητική έκπτωση όπου προβλέπεται, είναι απαραίτητη η επίδειξη του απαραίτητου δικαιολογητικού (φοιτητικό πάσο) και κατά την αγορά στα φυσικά σημεία προπώλησης, και κατά την προσέλευση στην αίθουσα την ημέρα της παράστασης.

Για πληροφορίες σχετικά με τις εκπτωτικές κατηγορίες εισιτηρίων και την διαθεσιμότητά τους, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το τηλ. κέντρο στο 2130885700

Πληροφορίες πρόσβασης
Πώς θα φτάσετε στην ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ:
https://www.nationalopera.gr/prosbasi

Όροι αγοράς και χρήσης εισιτηρίων
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ