Ιδρυτικός δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής
Χορηγός Εναλλακτικής Σκηνής
Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη συναυλία των τριών βραβευθέντων του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024, στις 20.30, με ελεύθερη είσοδο. Στη συναυλία συμμετέχουν οι ταλαντούχοι πιανίστες Απόστολος Κωνσταντάκης (Α' Βραβείο), Νικόλας Παππάς (Β' Βραβείο) και Έκτορας Καράτζιος-Παπαϊωάννου (Γ' Βραβείο).
O Απόστολος Κωνσταντάκης θα ερμηνεύσει το έργο Εικόνες από μια έκθεση του Μούσοργκσκι, o Nικόλας Παππάς τα έργα «Χορεύτριες των Δελφών» και «Minstrels» από τα Πρελούδια, πρώτο βιβλίο, του Ντεμπυσσύ και Σονάτα αρ. 2 σε σι ύφεση ελάσσονα, έργο 36 του Ραχμάνινοφ, και ο Έκτορας Καράτζιος-Παπαϊωάννου τα έργα Πρελούδιο και φούγκα σε ντο μείζονα, BWV 870, από το Καλοσυγκερασμένο πληκτροφόρο, δεύτερο βιβλίο, του Μπαχ, Σονάτα σε λα μείζονα, έργο 2, αρ. 2 (1o μέρος - Allegro vivace) του Μπετόβεν, Σκέρτσο αρ. 3 σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 39 του Σοπέν και «Τρέπακ» από τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι σε μεταγραφή Μιχαήλ Πλετνιόφ.
Λίγα λόγια για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου
Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, με τη στήριξη του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αναδεικνύει ταλαντούχους Έλληνες πιανίστες μέσω του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πιάνου. Ο διαγωνισμός γίνεται ανά δύο χρόνια, απευθύνεται σε νέους πιανίστες έως 27 ετών και πραγματοποιείται σε τρεις κύκλους. Στους δύο πρώτους, οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάζουν ατομικά ρεσιτάλ με έργα της επιλογής τους ενώ, στον τρίτο κύκλο, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, οι προκριθέντες φιναλίστ του διαγωνισμού συμπράττουν με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης σε κοντσέρτα που έχουν επιλεγεί από τους διοργανωτές. Εκτός των χρηματικών επάθλων, στους βραβευθέντες δίνεται η δυνατότητα να εμφανιστούν σε συναυλίες σε έγκυρους χώρους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας. Οι τρεις νικητές του διαγωνισμού διακρίθηκαν μεταξύ 38 διαγωνιζομένων και στη συναυλία αυτή παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα στο οποίo δεσπόζουν μεταξύ άλλων οι περιγραφικές Εικόνες από μια έκθεση του Μούσοργκσκι και η δεξιοτεχνική 2η Σονάτα του Ραχμάνινοφ. Ο επόμενος διαγωνισμός θα διεξαχθεί την άνοιξη του 2025.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ (Α' Βραβείο)
Με καταγωγή από τη Ρόδο, ο 23χρονος Απόστολος 'Aγγελος Κωνσταντάκης είναι βραβευμένος πιανίστας σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι διακρίσεις του περιλαμβάνουν το πρώτο βραβείο στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης καθώς και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Το 2023 ανακηρύχθηκε νικητής του διαγωνισμού κοντσέρτου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Μπόουλινγκ Γκρην (ΗΠΑ). Μέσω αυτού, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με την ορχήστρα BG Philharmonia και να ερμηνεύσει το 2ο Κοντσέρτο του Φραντς Λιστ υπό τη Δρα Έμιλυ Φρήμαν Μπράουν. Το ίδιο κοντσέρτο ερμήνευσε με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στο Ωδείο Αθηνών, υπό τον Παύλο Σεργίου. Επιπλέον, ο Κωνσταντάκης έχει δώσει συναυλίες σε χώρους όπως ΜΜΑ, ΜΜΘ, Κάστρο του Μεγάλου Μαγίστρου της Ρόδου, σε Ξάνθη, Κέρκυρα, Φλώρινα καθώς και πόλεις στις ΗΠΑ. Προσκλήθηκε σε μουσικά φεστιβάλ όπως το Διεθνές Φόρουμ Πιάνου Ρόδου και Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Τέχνης Ρόδου και το Διεθνές Φεστιβάλ Σύμης. Συμμετείχε σε σεμινάρια πιάνου με τους Χιντέιο Χαράντα, Κλάουντιο Κούρρο Ντόσσι και Σολούνγκα Λιου, καθώς και σε σεμινάρια συνοδείας πιάνου με τον Αντρέας Ράιμπενσπις. Το 2023 έλαβε υποτροφία διδάκτρων και την Υποτροφία Πατρίσια Σμιθ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Μπόουλινγκ Γκρην, όπου σήμερα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στην κατεύθυνση εκτέλεσης πιάνου, υπό τη Δρα Σολούνγκα Λιου. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών και αποφοίτησε από τη Μουσική Σχολή Τέχνης Δωδεκανήσου με δίπλωμα πιάνου, λαμβάνοντας άριστα παμψηφεί και Α' Βραβείο. Αποφοίτησε επίσης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην κατεύθυνση εκτέλεσης και ερμηνείας πιάνου (τάξη Λάμπη Βασιλειάδη).
ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΠΑΣ (Β' Βραβείο)
Γεννήθηκε το 2000 και έκανε τα πρώτα μαθήματα πιάνου και θεωρίας της μουσικής σε ηλικία εννέα ετών. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε εθνικούς διαγωνισμούς πιάνου. Το 2020 και το 2021 κέρδισε το Α' Βραβείο στον διαγωνισμό της UNESCO στην κατηγορία ενηλίκων και τον Μάρτιο του 2023 το Β' Βραβείο στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους Δημήτρη Τουφεξή, Ντμίτρι Αλεξέεφ, Ρόμπερτ Λέβιν, Μισέλ Μπερόφ. Τον Οκτώβριο του 2018 άρχισε τις πτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ με τον Ρολφ Πλάγκε. Τον Ιούνιο του 2022 τελείωσε τις πτυχιακές του σπουδές με βαθμό «'Aριστα 1» και έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στη σολιστική εκτέλεση. Έχει συμπράξει με Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Τρικάλων, Συμφωνική Ορχήστρα «Ιωάννα Συγγελάκη», Συμφωνική Ορχήστρα Σπουδαστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ-ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (Γ' Βραβείο)
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 2006. Είναι κάτοχος διπλώματος πιάνου με βαθμό άριστα παμψηφεί, Α' Βραβείο και διάκριση εξαιρετικής επίδοσης (Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, τάξη Χρήστου Λενούτσου, Ιούνιος 2022). Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι υπότροφος του ΔΩΛ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 μέχρι και σήμερα φοιτά στο Προπαρασκευαστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Γκρατς υπό την καθηγήτρια 'Aιμα Μαρία Λάμπρα Μακ. Έχει διακριθεί με πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς Φίλωνα, ΧΟΝ, ΔΩΛ, Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου για Παιδιά, Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών, ενώ έχει βραβευτεί με Γ' Βραβεία στον 6ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γένε Τάκατς στην Αυστρία (δεν δόθηκαν Α' και Β') και στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.