ΚΥΠΡΟΣ, ΚΑΡΠΑΘΟΣ, ΚΡΗΤΗ, ΚΑΣΟΣ
Στο Α' Μέρος, ο Καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Λάμπρος Λιάβας θα παρουσιάσει την έκδοση, «Οι ποιητικοί διάλογοι στις λαϊκές παραδόσεις της Κρήτης, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κύπρου. Λαϊκοί ποιητάρηδες, μαντινάδες και τσιαττίσματα».
Η έκδοση είναι ο τόμος των πρακτικών του 7ου Συμποσίου Λαογραφίας, με τον πιο πάνω τίτλο, που διοργανώθηκε στην Λεμεσό, από τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού, το 2018. Περιλαμβάνει τις δώδεκα ανακοινώσεις ακαδημαϊκών, λαογράφων και ερευνητών των τοπικών λαϊκών παραδόσεων, καθώς και δυο παραρτήματα με όλες τις μαντινάδες και τα τσιαττιστά που ειπώθηκαν τότε στις εκδηλώσεις στην Κύπρο με φωτογραφικό παράρτημα από τη μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση, όπου τιμήθηκαν κορυφαίοι μαντιναδόροι και τσιαττιστές από τα τέσσερα νησιά.
Στο Β' Μέρος, θα παρουσιαστεί η μουσικοχορευτική παράσταση, «Ένα ταξίδι στη μουσική και χορευτική παράδοση της Κύπρου, της Κρήτης, της Κάσου και της Καρπάθου».
Συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου «Στησίχορος», του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων και του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού. Συμμετέχουν επίσης σπουδαίοι οργανοπαίκτες, πρωτοχορευτές, μαντιναδόροι και τσιαττιστές. Από την Κάσο, ο Δημήτρης Περσελής μαζί με νεαρούς οργανοπαίκτες από την Όλυμπο Καρπάθου, ο Μιχάλης Ζωγραφίδης, ο Γιάννης Τσαμπανάκης και ο Γιάννης Λεντάκης. Από την Κρήτη ο Γιάννης Φραγκιαδουλάκης και το Μουσικό Σχήμα «Κρηταίοι». Από την Κύπρο ο Γιάννης Διονυσίου, ο Ανδρέας Ανδρέου, ο Μάκης Χρυσοστόμου και ο Δημήτρης Γενεθλή. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κωνστατίνος Πρωτοπαπάς.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου. Στηρίζουν επίσης ο Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος «Στησίχορος» και ο Σύλλογος των εν Ελλάδι Κασίων.
Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
Τηλ.: 210 3418550 και ηλεκτρονικά: www.mcf.gr