7 συνθέτες, 7 μουσικά μονοπάτια
από το Μπαρόκ στη Σύγχρονη Εποχή
Στέλλα Τσάνη: βιολί
Κατερίνα Κτώνα: τσέμπαλο
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 | 20:30
Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας
Δύο καταξιωμένες σολίστ, η βιολονίστα Στέλλα Τσάνη και η τσεμπαλίστα Κατερίνα Κτώνα παρουσιάζουν ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι, εξερευνώντας την ευτυχή συνύπαρξη του βιολιού και του τσέμπαλου μέσα από τις εποχές.
Το πρόγραμμά τους αναδεικνύει τα δύο αυτά όργανα, που συνυπάρχουν με εκπληκτική αρμονία στα έργα των συνθετών του Μπαρόκ, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να εμπνέουν και να προκαλούν τον σύγχρονο συνθετικό κόσμο.
Οι δύο μουσικοί θα μας μεταφέρουν από την κομψότητα του Μπαρόκ έως τον 20ό αιώνα με τη Σονάτα του Darius Milhaud, στην οποία έντονα διακρίνονται τα μουσικά στοιχεία του Μπαρόκ, με τελικό σταθμό του ταξιδιού τους τον 21ο αιώνα, με τη Σουίτα του Γιώργου Γαλάνη και την Ταραντέλα της Σοφίας Μαυρογενίδου.
Πρόγραμμα:
Johann Christian Bach (1735-1782): Σονάτα για τσέμπαλο και βιολί αρ. 1 σε Ρε μείζονα, op. 16.
Johann Caspar Ferdinand Fischer (1662-1746): Chaconne από τη σουίτα «Ευτέρπη» για σόλο τσέμπαλο.
Gaetano Pugnani (1731-1798): Σονάτα για βιολί και μπάσο κοντίνουο σε σολ ελάσσονα, op. 3 αρ. 4.
Georg Friedrich Haendel (1685-1759): Σονάτα για βιολί και μπάσο κοντίνουο σε Ρε μείζονα.
Γεώργιος Γαλάνης (1987-): Σουίτα για σόλο βιολί: Μέρος 4 «Απληστία», Μέρος 7 «Ζήλεια».
Darius Milhaud (1892-1974): Σονάτα για τσέμπαλο και βιολί, op. 257 (1945).
Σοφία Μαυρογενίδου: Gioco su Tarantella για βιολί και τσέμπαλο.
H Στέλλα Τσάνη ξεκίνησε τις σπουδές στο βιολί σε ηλικία 5 ετών με σπουδαίους καθηγητές όπως ο Ρόμπερτ Παπαβράμης και ο Ευάγγελος Παπαδημήτρης. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της παίρνοντας το δίπλωμα βιολιού, στην τάξη τού Τάτση Αποστολίδη με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί και Α' Βραβείο».
Έκτοτε βραβεύθηκε σε διαγωνισμούς, ηχογράφησε για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τη δισκογραφία και τον κινηματογράφο, έδωσε πολλά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό και παρουσίασε πολλά έργα σε πρώτη εκτέλεση.
Πραγματοποίησε πολυάριθμα ρεσιτάλ, σολιστικές εμφανίσεις και περιοδείες στην Ελλάδα και σε πολλά άλλα κράτη στο εξωτερικό (κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, της Μεσογείου, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Άπω Ανατολής) εμφανιζόμενη σε σημαντικούς χώρους υπό τη διεύθυνση Ελλήνων και ξένων αρχιμουσικών όπως οι: Χάρης Ηλιάδης, Ανδρέας Πυλαρινός, Aνδρέας Τσελίκας, Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Ελευθέριος Καλκάνης, Αngelo Guarania, Solhi Al Vadi, Raad Khalaf, Amine Kouider, Guihad Daoud, Elise Gauthier - Villars, Jetmir Barbullushi, Νanse Gum, Joachim Harder.
Είναι ιδρυτικό μέλος και α' βιολί του κουαρτέτου εγχόρδων «L' Anima» (δημιουργήθηκε το 1996) και του Ellemis piano quartet (2003). Η δισκογραφία της, για την οποία έχει βραβευθεί δύο φορές από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών (2008 προσωπικός δίσκος και 2016 συμμετοχή ως α' βιολί με το κουαρτέτο L' Anima), αποτελείται από 5 προσωπικούς δίσκους (σύμπραξη με την Έ. Χούντα, Στ. Χαμ, Δ. Μαλλούχο, Τ. Γουβέλη, «Violin Through» για 2 βιολιά ερμηνευμένα από την ίδια). Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 δισκογραφικές εκδόσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών, αλλά και σε ψηφιακές κυκλοφορίες (single και μη), είτε ως σόλο βιολί, είτε ως α' βιολί με το κουαρτέτο L' Anima. Πρόσφατες δισκογραφικές της κυκλοφορίες αποτελούν ο Single δίσκος «Rays» για δύο βιολιά (σύμπραξη με τη Γ. Τσολάκη) του Σπ. Μάζη από την εταιρεία Donemus, η συμμετοχή της στον δίσκο «Works for strings» του Φ. Αντωνόπουλου από την Subways Music στο έργο «End of destination» για δύο βιολιά (η ίδια και στα δύο) και, τέλος, άλλη μία συμμετοχή στον δίσκο Η Πόλη στο Κενό του Φ. Αντωνόπουλου από την Irida Music στο έργο «At our times» για βιολί και βιόλα (στη βιόλα ο Η. Σδούκος). Διδάσκει στο Εράτειο Ωδείο.
Η Κατερίνα Κτώνα είναι απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών (Α' βραβείο πιάνου) και αριστούχος της Ανωτάτης Κρατικής Σχολής του Μονάχου (Σχολή τσέμπαλου). Παρακολούθησε σεμινάρια στο τσέμπαλο με τους Kenneth Gilbert και Ton Koopman. Ιδρυτικό μέλος των συνόλων μπαρόκ SINFONIA, CANTO SOAVE, BAROCCO BRILLANTE, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες, σεμινάρια και ηχογραφήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τις ορχήστρες Καμεράτα, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έχει παρουσιάσει σε πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα έργα του 20ού αιώνα των N. Gorecki, H. Cowell, Γ. Κουμεντάκη, Δ. Αρύβα. Πρώτη ελληνική παρουσίαση του Livre d' orgue de Montreal (2017) και του συνθέτη Johann Gottlieb Goldberg (2018). Ηχογραφήσεις: FM records "Musica Segreta - Canto Soave" (2018).