«O Telemann, ο Bach και το βιολί»
Ρεσιτάλ βιολιού Παντελής Σταματέλος

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«O Telemann, ο Bach και το βιολί»
Ρεσιτάλ βιολιού Παντελής Σταματέλος

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 | 20:30

Αίθουσα Συναυλιών
Φίλιππος Νάκας

Το βιολί, ως μονοφωνικό όργανο, συνήθως συνοδεύεται ή συνεργάζεται με άλλα όργανα.
Έργα για βιολί χωρίς συνοδεία υπάρχουν λίγα στο ευρύ ρεπερτόριό του.
Μία συναυλία με έργα για βιολί σόλο έχει πολλές ομοιότητες με έναν θεατρικό μονόλογο:
ένας ηθοποιός στη σκηνή διηγείται κάτι στους θεατές. Τα έργα για σόλο βιολί του
Telemann και του Bach είναι, στην ουσία, πολυφωνικές συνθέσεις. Η εκτέλεση αυτών
των έργων αποτελεί πρόκληση για τον βιολονίστα λόγω της μονοφωνικής φύσης του οργάνου.
Μάλιστα, οι βιολιστές, ιδιαίτερα με το έργο του Bach, ασχολούνται σε όλη τους τη ζωή.


Ένα συναρπαστικό ρεσιτάλ βιολιού θα δοθεί την Παρασκευή 28 Μαρτίου, ώρα 20:30,
στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, όπου ο βιολονίστας
Παντελής Σταματέλος θα παρουσιάσει έξι Φαντασίες του Telemann και μία Παρτίτα του Bach.
Ο Telemann και ο Bach ήταν σύγχρονοι και φίλοι - μάλιστα,
ο Telemann είχε βαφτίσει τον μεγάλο γιο του Bach - και έπαιζαν και οι δύο βιολί. 

Θα συνυπάρξουν και πάλι, έστω για λίγο, σε αυτή τη συναυλία!
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
G. F. Telemann - 6 Fantasias for Violin Solo
J. S. Bach - Partita No. 3 in E major for Violin Solo

Ο Παντελής Σταματέλος σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών με τον Τάτση Αποστολίδη και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, σπούδασε ζωγραφική με τον γλύπτη-ζωγράφο Κώστα Αργύρη. Με υποτροφία της Βελγικής Κυβέρνησης συνέχισε τις σπουδές του στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών με τη διάσημη βιολονίστα Lola Bobesco.
Ως κορυφαίος συμμετείχε στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΟΚ σε συναυλίες σε Βερολίνο, Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Ως πρώτο βιολί του κουαρτέτου εγχόρδων Ορίζοντες και ως σολίστ, έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε αφιερώματα σε Beethoven και Kurt Weill, καθώς και σε συναυλίες με την Καμεράτα. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Εγχόρδων της ΕΛΣ, την ΚΟΑ, τους Σολίστ της Πάτρας και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Υπήρξε μέλος των Ensemble de Solistes de Bordeaux και Mouvement 12 της Τουλούζης, καθώς και κορυφαίος στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ήταν ιδρυτικό μέλος των μπαρόκ συνόλων Sinfonia και Ars in Vivo. Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες συναυλίες μουσικής δωματίου και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με έργα των Bach, Telemann, καθώς και σύγχρονων συνθετών. Συνεργάζεται σταθερά με τον πιανίστα Γιάννη Μιχαηλίδη, με τον οποίο έχει ηχογραφήσει CD και έχει εμφανιστεί σε ζωντανές μεταδόσεις από το Γ' Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Ηχογράφησε με το σύνολο Opera Quattro τη Μουσική για Έγχορδα του Γ. Χρυσοχέρη. Το 2011 παρουσίασε στην Εθνική Λυρική Σκηνή ρεσιτάλ βιολιού, παράλληλα με ατομική έκθεση ζωγραφικής. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές συναυλίες, όπως η πρώτη εκτέλεση έργου του Χρήστου Πήττα σε Λονδίνο και Λευκωσία (2014) και συναυλίες στη Γερμανική Εκκλησία στην Αθήνα (2019, 2023). Το 2022 συνέπραξε ως σολίστ με την Ορχήστρα Paul Constantinescu στη Ρουμανία, ενώ το 2023 ερμήνευσε έργα για βιολί και εκκλησιαστικό όργανο, καθώς και έργα για βιολί και πιάνο, σε συναυλίες σε Αθήνα και Βόλο.
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Αίθουσα Συναυλιών
Φίλιππος Νάκας
Ιπποκράτους 41, Αθήνα
2103634000
(χάρτης)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025


ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
20:30

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ
Προπώληση
10€ κανονικό | 5€ μειωμένο
Ταμείο 
12€ κανονικό | 7€ μειωμένο

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
TICKET SERVICES
- online: www.ticketservices.gr
- τηλεφωνικά: 2107234567
- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5%
επί της τιμής του εισιτηρίου
(ελάχιστη χρέωση 0.50€)

E-TICKET
Τα εισιτήρια που αγοράζονται ηλεκτρονικά λαμβάνονται σε μορφή PDF και εκτυπώνονται
ή αποθηκεύονται σε κινητό τηλέφωνο

ΟΡΟΙ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
κάντε κλικ εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΑΒΕΕΤΕ
ΑΦΜ: 094079082
ΔΟΥ: ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΔΡΑ: ΠΑΙΑΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
  • Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025, 20:30 «O Telemann, ο Bach και το βιολί»
    Ρεσιτάλ βιολιού Παντελής Σταματέλος
    ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μας επιτρέπετε να αποθηκεύουμε στον φυλλομετρητή σας τα λεγόμενα cookies; Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφονται από εμάς και τρίτες συνεργαζόμενες εταιρείες (Google, Facebook κτλ) στοιχεία επισκεψιμότητας για στατιστικούς αλλά και διαφημιστικούς λόγους. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την χρήση cookies από την ιστοσελίδα μας εδώ.
Ναι, επιτρέπω Όχι, δεν επιτρέπω
Πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες
κάντε κλικ εδώ