Μετά από δύο χρόνια, το επιτυχημένο project Όπερα και Μόδα επιστρέφει στις 6 Ιουνίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, σε νέα μορφή και σε συμπαραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υποσχόμενο μια βραδιά γεμάτη Μαγεία.
Γενική Ιδέα-Επιμέλεια: Ίσμα Τουλάτου
Σκηνοθεσία-Art Direction: Κωνσταντίνος Ρήγος
Special Guest: Tina Kalivas
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Γιάκας
Βασισμένο σε μια ιδέα της δημοσιογράφου Ίσμας Τουλάτου, το project Όπερα και Μόδα, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου, επιχειρεί να συνδυάσει το Λυρικό Θέατρο με την Υψηλή Ραπτική με τρόπο ισότιμο και δημιουργικό προχωρώντας πέρα από τα προφανή, προκειμένου να υπογραμμίσει τον σύγχρονο χαρακτήρα και τα σημεία σύγκλισης των δύο κόσμων.
Το φετινό θέμα επιδιώκει να θυμίσει τη δυναμική της σύμπραξης των δύο αυτών συμπάντων με ένα αποτέλεσμα εκρηκτικής ομορφιάς. Ταυτόχρονα, μέσα από το project θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό η δουλειά της Tina Kalivas, μιας διεθνώς καταξιωμένης, ελληνικής καταγωγής σχεδιάστριας κι ενδυματολόγου με εντυπωσιακή πορεία τόσο στoν χώρο της Μόδας όσο και στη βιομηχανία του Χόλυγουντ.
Γεννημένη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας από Έλληνες γονείς, η Kalivas έχει ως βάση το Λονδίνο κι εργάζεται ανά τον κόσμο. ’ρχισε την καριέρα της δίπλα στον Αλεξάντερ Μακ Κουίν κι αργότερα δημιούργησε τη δική της φίρμα με τη δουλειά της να φιλοξενείται, μεταξύ άλλων, στις σελίδες της βρετανικής και της ιταλικής Vogue και του Harper’s Bazaar. Στη διάρκεια της καριέρας της, η Tina Kalivas έχει ντύσει μεταξύ άλλων τις Εϊμι Γουάινχάουζ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ριάνα και Ντίτα φον Τιζ. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζει τα κοστούμια στην αμερικανο-αγγλική παραγωγή The Courier που θα κάνει πρεμιέρα το 2020 με πρωταγωνιστές τον βραβευμένο με Όσκαρ Γκάρι Όλντμαν και την ηθοποιό και μοντέλο, Όλγα Κιριλένκο.
Στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος η Kalivas αποκαλύπτει τα πολλά πρόσωπα της Μαγείας σε μια παραγωγή που φιλοδοξεί να εξάψει τη φαντασία μας αλλά και να χρωματίσει την καθημερινότητά μας διαμορφώνοντας μια μαγική παλέτα εικόνων, οπτικής χαράς και συναισθημάτων. Έτσι, η Μόδα έρχεται σε διάλογο με αποσπάσματα από έργα των Τσαϊκόφσκι, Μπελλίνι, Όφενμπαχ, Ροσσίνι, Μότσαρτ, Ντελίμπ, Ντβόρζακ, Μάγερμπερ αλλά και Σακελλαρίδη τα οποία θα ερμηνεύσουν οι μονωδοί της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη, ’ρτεμις Μπόγρη, Ινές Ζήκου, Τζίνα Φωτεινοπούλου και Πέτρος Μαγουλάς, σε μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Γιάκα.
Η βραδιά πλαισιώνεται από χορογραφίες που υπογράφουν οι Αγάπιος Αγαπιάδης, Ελεάνα Ανδρεούδη, Γιώργος Βαρβαριώτης, Φώτης Διαμαντόπουλος, Ντανίλο Ζέκα, Όλγα Ζουρμπινά, Μαργαρίτα Κώστογλου, Γιάννης Μπενέτος, Έκτωρ Μπολλάνο, Έλτον Ντιμρότσι, Θανάσης Σολωμός, Ελευθερία Στάμου και θα τις ερμηνεύσουν Χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ.
Μέσα από το δρώμενο, επιχειρείται να καταδειχθεί περαιτέρω ο συνολικός σύγχρονος και διαχρονικός χαρακτήρας της Όπερας και οι πολλές, άγνωστες, ίσως, ακόμη, δυνατότητες προσέγγισης με άλλους χώρους έτσι ώστε να ανοιχτεί σε νέα πεδία και να προσελκύσει νέο, αντίστοιχα, κοινό, χωρίς εκπτώσεις στο αισθητικό επίπεδο.
H είσοδος είναι ελεύθερη χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Πέμπτη 06/06 | 21.00
- Για παιδιά 6 ετών και άνω και για ενήλικες
- Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή στο SNFCC.org και στο nationalopera.gr
- Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά και στην Αγορά.
Έναρξη προεγγραφής για τα Μέλη (ορισμένος αριθμός θέσεων) τη Δευτέρα 27/05 στις 12.00
Έναρξη προεγγραφής για το κοινό την Τρίτη 28/05 στις 12.00
Μετά την έναρξη η είσοδος θα είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση παύσης ή διαλείμματος.
Το project γεννήθηκε επάνω στην βάση της ολοένα μεγαλύτερης σύγκλισης των δύο κόσμων τις τελευταίες δεκαετίες. Το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλο οι κορυφαίοι σχεδιαστές (Αρμάνι, Μισόνι, Γκαλιάνο, Πράντα, Λάγκερφελντ, Ουνγκαρό, Αλάια κ.λ.π) γοητεύτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν κι εξακολουθούν να γοητεύονται από την θεατρικότερη από όλες τις τέχνες υπογράφοντας τα κοστούμια μερικών από τις πλέον αναμενόμενες παραστάσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου (Σκάλα του Μιλάνου, Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου κ.α.) είναι μία μόνο, η πιο προφανής, ίσως, παράμετρος. Από την άλλη, η Μόδα προσεγγίζει όλο και περισσότερο την θεατρική και σκηνική πράξη, αφού τα τελευταία χρόνια μετακινείται όλο και περισσότερο προς το «σόου» από πλευράς παρουσίασης (αντί της κλασικής πασαρέλας) και προς το «κοστούμι» από πλευράς έμπνευσης (αφήνοντας πίσω το δόγμα «κανονικά ρούχα και κανονικές γυναίκες»). Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η πάλαι ποτέ άποψη των ακαδημαϊκών κύκλων ότι η Μόδα είναι πολύ «ασήμαντη» για να αποτελέσει θέμα σοβαρής εξέτασης έχει αλλάξει άρδην, η δραματική διαφοροποίηση του τοπίου είναι φανερή. Και όχι μόνο αυτό: καθώς στην εποχή μας η πρόσβαση στο παρασκήνιο της Μόδας είναι πιο εύκολη από ποτέ, ολοένα και περισσότεροι συμφωνούν με την αναγκαιότητα να «αναβαπτιστεί» στην Τέχνη προκειμένου να ανακτήσει το μυστήριο και την λάμψη της.
Το πρώτο δρώμενο, με τίτλο «La Follia», έγινε τον Απρίλιο του
2013 στις σκάλες του Ολύμπια, έναν χώρο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη
φορά, με την συμμετοχή του σχεδιαστή Δημήτρη Ντάσιου, μικρού μουσικού
συνόλου, μονωδών και μελών του μπαλέτου της ΕΛΣ. Ακολούθησε ένα ακόμη
δρώμενο («La passione») τον Νοέμβριο του 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
σε πιο διευρυμένη μορφή: συμμετείχαν πέντε Έλληνες σχεδιαστές Μόδας
(Βασίλης Ζούλιας, Ιωάννα Κουρμπέλα, Mi-Ro, Konstantinos Melis by Laskos
και Ορσαλία Παρθένη), μικρό μουσικό σύνολο, μονωδοί της ΕΛΣ και
σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής της ΕΛΣ. H τρίτη Όπερα και
Μόδα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2015 υπό τον τίτλο «Il sogno» και
καλεσμένη τη Λουκία, τη μεγάλη κυρία της ελληνικής μόδας. «Dammi I
colori» ήταν ο τίτλος της τέταρτης παραγωγής που πραγματοποιήθηκε τον
Μάιο του 2016 στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Ολύμπια» κλείνοντας έναν
πρώτο κύκλο. Το event, με special guest τον γνωστό makeup artist Αχιλλέα
Χαρίτο, αποτέλεσε φόρο τιμής στην ιστορία της ΕΛΣ -ενόψει και της
επικείμενης, τότε, μεταστέγασής της στο ΚΠΙΣΝ-, αφού ιστορικά κοστούμια
από το βεστιάριο του θεάτρου συνδυάστηκαν με πρωτότυπες κατασκευές. Ως
συμβολική κίνηση σύνδεσης του χθες με το σήμερα διοργανώθηκε η έκθεση
φωτογραφίας «Dammi I colori…the making of» του Βασίλη Μακρή στο Κέντρο
Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ στο διάστημα 25/5-5/6/2016.