Ο Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη καλλιτεχνική περίοδο στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φέτος, η έναρξη γίνεται με το περίφημο Ρεσιτάλ, το οποίο θα παρουσιάσουν ο Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος) και Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο) στις 4 και 5 Οκτωβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για πιάνο και φωνή, το οποίο είχε διαμορφώσει ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις και το παρουσίαζε με τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά. Περιλαμβάνονται τα έργα Δύο ναυτικά τραγούδια, Ο κύκλος του C.N.S., Ο κύκλος με την κιμωλία, Καπετάν Μιχάλης και Ο Μεγάλος Ερωτικός.
Λίγα λόγια για την πρώτη ψηφιακή έκδοση του Ρεσιτάλ
Σε ψηφιακή μορφή το Ρεσιτάλ πρωτοκυκλοφόρησε το 1990 και περιλαμβάνει κύκλους τραγουδιών για πιάνο και φωνή με τον Μάνο Χατζιδάκι στο πιάνο και τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά στην ερμηνεία. Πρόκειται για τη δισκογραφική καταγραφή μιας πολυετούς συνεργασίας και για έναν συλλεκτικό δίσκο με χαρακτηριστικά λιτό τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών. Στην αρχική ψηφιακή έκδοση περιλαμβάνονται τα έργα: Δύο ναυτικά τραγούδια και Ο κύκλος του C.N.S. Επιπλέον, ακούγονται Ο κύκλος με την κιμωλία (έργο 13), μουσική για το ομώνυμο θεατρικό του Μπέρτολτ Μπρεχτ, το οποίο ανέβηκε το 1957 σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη και σκηνοθεσία Κάρολου Κουν στο Θέατρο Τέχνης, αλλά και ο Καπετάν Μιχάλης (έργο 24), μουσική από τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη. Τέλος, περιλαμβάνονται έξι κομμάτια από τον Μεγάλο Ερωτικό (έργο 27, 1972), αλλά και η ημιτελής σκηνική καντάτα Παίδες επί Κολωνώ (1978).
Λίγα λόγια για το Ρεσιτάλ στην Εναλλακτική Σκηνή
Στο Ρεσιτάλ που θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, ο βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης και ο Θοδωρής Τζοβανάκης στο πιάνο παρουσιάζουν για πρώτη φορά όλους τους κύκλους τραγουδιών που συμπεριλαμβάνονται στο Ρεσιτάλ, εκτός από τους Παίδες επί Κολωνώ. Ένα Ρεσιτάλ στο οποίο ξεδιπλώνεται ο μελωδικός και ρυθμικός πλούτος του χατζιδακικού έργου.
Λίγα λόγια για τους ερμηνευτές
Διονύσης Σούρμπης Σολίστ
Βαρύτονος, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1978. Έλαβε δίπλωμα μονωδίας από την τάξη του Γιώργου Σαμαρτζή. Το 2005 κέρδισε την υποτροφία «Μαρία Κάλλας» και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία με τον μαέστρο Κλωντ Τιολάς. Έχει κερδίσει πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως: «Τότι νταλ Μόντε», «Ίρις Αντάμι-Κορραντέττι», «Πέρτιλε-Μαρτινέλλι», «Σπύρος Αργύρης» κ.ά. Έλαβε τιμητική διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (2013) και το βραβείο «Λώρενς Ολίβιε» (Βασιλική Όπερα Λονδίνου, 2016). Έχει εμφανιστεί σε Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλική Όπερα Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν), Θέατρο Ο Φοίνικας Βενετίας, Μαλιμπράν, Τρεβίζο, Βασιλικό Θέατρο Τορίνου, Όπερα Ρώμης, Όπερα της Ρεν (Γαλλία) κ.α. Από το 2003 είναι σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως Σωτήρης (To δαχτυλίδι της μάνας), Φίγκαρο (Ο κουρέας της Σεβίλλης), Κόμης (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Γουλιέλμο (Έτσι κάνουν όλες), Ζερμόν (Τραβιάτα), Ντον Τζοβάννι, Φορντ (Φάλσταφ), Μαρτσέλλο και Σωνάρ (Μποέμ), Μπελκόρε (Το ελιξίριο του έρωτα), Σίλβιο (Παλιάτσοι), Βαλεντίνο (Φάουστ), Λεσκώ (Μανόν), Σάρπλες (Μαντάμα Μπαττερφλάι), Εσκαμίγιο (Κάρμεν), καθώς και Ορέστεια του Ξενάκη, Έσσεται ήμαρ... του Κουμεντάκη κ.ά.
Θοδωρής Τζοβανάκης Πιάνο
Σπούδασε πιάνο στην Ελλάδα με τη Δόμνα Ευνουχίδου κι έπειτα, με υποτροφία του ΙΚΥ, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Yamaha και του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές του σε Γερμανία, Σκοτία και Ολλανδία πλάι στους Ροσβίτα Γκεντίγκα και Τζέφρυ Ντάγκλας Ματζ. Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Ως σολίστ έχει συμπράξει με ορχήστρες από Ελλάδα, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισραήλ και Ουκρανία. Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου σε Αθήνα, Λευκωσία, Βιέννη, Γενεύη, Βόννη, Τεργέστη, Γάνδη, Εδιμβούργο, Κολωνία, Λονδίνο, Σεντ 'Aντριους, Τρίπολη Λιβύης, Γλασκόβη, Μιλάνο, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Ουτρέχτη, Χάγη, Ρότερνταμ, 'Aμστερνταμ, Κάιρο, Βελιγράδι και αλλού. Έχει ηχογραφήσει έξι δίσκους, ανάμεσα στους οποίους και η πρώτη δισκογράφηση έργων του Δημήτρη Μητρόπουλου και του Αιμίλιου Ριάδη. Ηχογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Τσεχίας. Είναι καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών.