Πριν από την αγορά εισιτηρίου, είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε σχετικά με τις: Οδηγίες για την ασφαλή διεξαγωγή εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρουςΠΡΟΣΟΧΗ:
Σε συνέχεια της ισχύουσας ΚΥΑ, για την είσοδο των θεατών σε κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη η επίδειξη: Α) Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
Β) Πιστοποιητικού νόσησης ή
Γ) Self-test 24 ωρών για ανηλίκους από 4 έως 17 ετώνσυνδυαστικά προς:
αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας
Η
Ομάδα Black Forest παρουσιάζει το έργο του Philippe Minyana
Η Μικρή μέσα στο Σκοτεινό ΔάσοςΗ παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16Η παράσταση
Η Μικρή Μέσα στο Σκοτεινό Δάσος, του Γάλλου συγγραφέα
Philippe Minyana*, σε σκηνοθεσία του
Παντελή Δεντάκη έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ d'Avignon (2021) με μεγάλη επιτυχία - και οι τρεις παραστάσεις του ήταν sold out!
Πρόκειται για μια ελεύθερη διασκευή του μύθου
Πρόκνη και Φιλομήλα από τις
Μεταμορφώσεις του Οβίδιου, ο οποίος συναντάται και στη χαμένη τραγωδία του Σοφοκλή
Τηρεύς (περίπου 414 π.Χ.), από την οποία σώζονται μόνο 57 στίχοι.Το έργο προέκυψε κατόπιν παραγγελίας από την Comedie Francaise, ξεκινώντας την έναρξη ενός κύκλου επανεπίσκεψης των κλασικών.
Πρόκειται για τη μυθική ιστορία του βασιλιά της Θράκης, Τηρέα, ο οποίος παντρεύτηκε την Πρόκνη, κόρη του βασιλιά της Αθήνας, Πανδίωνα, σε επισφράγιση της συμμαχίας τους μετά τον πόλεμο ενάντια σε εχθρούς. Η Πρόκνη, δεμένη με τη μικρότερη αδελφή της, Φιλομήλα, ζώντας πλέον στη μακρινή Θράκη, την επιθυμεί και ο Τηρέας αποφασίζει να τη φέρει για λίγο κοντά της. Στον δρόμο της επιστροφής παρασύρεται από την ομορφιά της και τη βιάζει, εγκαταλείποντάς την σε μια καλύβα στο δάσος. Για να μην μαρτυρήσει σε κανέναν το έγκλημά του, της κόβει τη γλώσσα. Όταν οι δύο αδελφές συναντηθούν και πάλι, σχεδιάζουν την εκδίκησή τους: σφάζουν τον Ίτυ, γιό της Πρόκνης και του Τηρέα, και του τον προσφέρουν σε γεύμα. Όταν αυτός το ανακαλύπτει, τις κυνηγά για να τις σκοτώσει, αλλά οι θεοί τους λυπούνται, μεταμορφώνοντάς τους σε πουλιά: τον Τηρέα σε τσαλαπετεινό, τη Φιλομήλα σε χελιδόνι και την Πρόκνη σε αηδόνι.
Ο Minyana δημιουργεί ένα σκληρό κείμενο, που κινείται μεταξύ αφήγησης και θεατρικής δράσης, πλάθοντας έναν κόσμο γεμάτο διαστροφή, χυδαιότητα και εκδίκηση. Τα πρόσωπα μπάινουν σε ένα τραγικό κύκλο αίματος, που θα κλείσει μόνο όταν θα έχουν συντριβεί ολοκληρωτικά. Ωστόσο, ο Minyana -πιστός στο μύθο του Οβίδιου- δίνει στο φινάλε μια "δεύτερη ευκαιρία" στους ήρωες, μεταμορφώνοντάς τους σε πουλιά· απελευθερώνονται και λυτρώνονται από την ανθρώπινη μοίρα, με την ελπίδα μιας νέας ζωής.
Στην πρωτότυπη αυτή παράσταση συντίθενται διαφορετικά αφηγηματικά μέσα, επιχειρώντας να δημιουργηθεί ένας φαντασιακός και εφιαλτικός μικρόκοσμος. Ο κόσμος των ηθοποιών συναντιέται με τον μυστηριακό κόσμο των μικρών γλυπτών (μινιατούρες). Ο παρών θεατρικός χρόνος συνδιαλέγεται με τη video art. Ο φυσικός ήχος συνυπάρχει με τον ηλεκτρονικά επεξεργασμένο.
Οι πρωταγωνιστές της παράστασης είναι μικρά γλυπτά, που αναπαριστούν τους ήρωες του έργου. Μέσα από ζωντανό και ηχογραφημένο λόγο, οι ηθοποιοί τούς δίνουν φωνή παίζοντας ταυτόχρονα μαζί τους. Δύο οθόνες ζωντανεύουν τους σκηνικούς χώρους, προβάλλοντας επεξεργασμένες εικόνες, στατικές και κινούμενες. Μια τρίτη οθόνη αναπαράγει σε παράλληλο χρόνο την ιστορία, χρησιμοποιώντας κοντινά πλάνα στα μικρά γλυπτά, παίζοντας με μοντάζ και οπτικά εφέ.
*Ο Philippe Minyana είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Γάλλους συγγραφείς, με περισσότερα από σαράντα θεατρικά έρα και λιμπρέτα, ενώ το 2010 τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο Θεάτρου της Γαλλικής Ακαδημίας.